Kas un cik jāēd bērnam

15.11.2017.

Lai skolēns pilnvērtīgi augtu un attīstītos, viņam ir nepieciešams daudzveidīgs, uzturvielām bagāts ēdiens. Bērnam ir jāēd regulāri, 3 – 4 reizes dienā, uzņemot gan ogļhidrātus, gan olbaltumvielas, gan taukus, kā arī vitamīnus un minerālvielas. Ēdināšanu izglītības iestādē organizē tā, lai uzturvielas un enerģētiskā vērtība pa ēdienreizēm tiktu sadalīta fizioloģiski pareizi.—–
Enerģētiskās vērtības un uzturvielu normas komplekso pusdienu ēdienkartei vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, internātskolu iestāžu izglītojamiem nosaka LR MK noteikumi Nr.172 „Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”:

Izglītojamie

Enerģētiskā vērtība pusdienu ēdienkartei
(kcal)

Olbaltumvielas
(g)

Tauki
(g)

Ogļhidrāti
(g)

1.–4.klašu izglītojamie

700–800

18–30

24–31

88–110

5.–12.klašu izglītojamie vispārējās vidējās izglītības iestādēs

840–960

21–36

28–37

105–132

1.–4.klašu skolēniem dienā nepieciešamas vidēji 1800–2200 kcal, savukārt 5.–12.klašu skolēniem – 2200–2600 kcal. Ēdot četras reizes dienā, skolēni pusdienās saņem tikai 35% no kopējā dienas uztura daudzuma. 

Nekad nevajadzētu iziet no mājas bez brokastīm, kurās noteikti jābūt vismaz maizes šķēlei, pārziestai ar sviestu un biezpienu, gaļas šķēlītei, biezputrai, tējas krūzītei. Brokastīm paredz 20-30% uztura kopējās enerģētiskās vērtības. Vecākiem ir svarīgi nodrošināt, lai bērns ēstu brokastis, tas palīdzēs koncentrēties mācībām skolā. Atgriežoties mājās, vēlams apēst sviestmaizi, izdzert piena krūzi. Launagā jāuzņem 10-15% no kopējā dienas uztura daudzuma. Nevajadzētu atteikties no vakariņām, kas produktu ziņā var būt dažādas. Vakariņām jāsatur 20-25% no kopējās enerģētiskās vērtības.
Porciju lielums (ēdiena daudzums), kas paredzēts skolēnam vienā ēdienreizē, ir atkarīgs no organismam nepieciešamo kaloriju daudzuma un uzturvielu normām pusdienās. Piemēram, 1.-4. klases skolēna ēdienkarte sastāv no zupas un otrā ēdiena.
Skābētu kāpostu zupa ar gaļu un krējumu (250 g) satur 143,0 kcal, 200 gramos plova ir 420,64 kcal. Viena porcija svaigu dārzeņu salātu (100 g) satur 74,22 kcal, 200 gramos ābolu sulas dzēriena ir 34,40 kcal. Rupjmaizes šķēle (30 g) satur 61,20 kcal.
Apēdot visus ēdienus, skolēns uzņems 733,45 kcal. Tādējādi skolās tiek piedāvātas ēdiena porcijas, kuru kaloriju daudzums ir atbilstošs bērnu vecumam. Porciju lielums gramos ar tādu enerģētisko vērtību ir pietiekams, lai nodrošinātu skolēnam optimālu garīgu un fizisku attīstību.
Skolēna ēdienkartē iekļauti ēdieni no dažādām pārtikas produktu grupām, piemēram,
– pārtikas produkti, kas bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem (piemēram, rupjmaize vai pilngraudu maize, vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis, vārīti griķi, rīsi vai citi putraimi, graudaugu pārslas, makaroni),
– dārzeņi, augļi vai ogas*, tai skaitā svaigā veidā (piemēram, dārzeņu salāti, dārzeņu zupa, svaigs auglis, kompots),
– olbaltumvielām bagāti pārtikas produkti (piemēram, liesa gaļa (liemeņa muskuļu daļas), zivis (fileja), olas, biezpiens, siers, pākšaugi),
– piena vai skābpiena produkti* (piemēram, kefīrs, jogurts).
Pamatojoties uz LR MK noteikumiem Nr.172 „Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem” vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamo kompleksajā ēdienkartē katru nedēļu iekļauj arī:
1. vismaz 200 g (neto) liesas gaļas vai zivs (fileja);
2. vismaz 450 g (neto) kartupeļu;
3. vismaz 250 g piena, kefīra, jogurta vai citu skābpiena produktu*;
4. vismaz 50 g (neto) ar piena olbaltumvielām bagātu produktu (biezpiens, siers);
5. vismaz 500 g (neto) dārzeņu un augļu*.

Piezīme. * Ieskaitot tos produktus, kas tiek nodrošināti atbalsta programmās par piena produktu un augļu un dārzeņu piegādi izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
veselības veicināšanas koordinētājs
Ruslans Bespjatijs
t.65425018