Skolu ziņas: Laipni lūgti Latvijā, Daugavpilī!

08.10.2018.

  Kas ir Latvija mums katram? Atbildes noteikti skanētu dažādi. Kādu redz Daugavpili un Latviju, tās iedzīvotājus, ciemiņi, kuri šeit ierodas?
  Daugavpils 12. vidusskola, tās skolēni un viņu ģimenes, kuri ir iesaistījušies Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr. 2 (KA2) Stratēģisko skolu sadarbības partnerību projekta “News from a greener Europe” ietvaros (“Ziņas no zaļākas Eiropas”; līguma Nr. 2017-1-IT02-KA219-036499_5) projektā, uzņēma projekta partnerus no Lietuvas, Spānijas, Portugāles un Itālijas.—– Šī bija trešā mācīšanās/ mācīšanas/mācību aktivitāte un arī otrā starpvalstu skolotāju sanāksme, kura notika no 2018. gada 24.septembra līdz 29.septembrim.
  Mūsu skolas viesi bija sajūsmināti par viņiem doto iespēju būt Latvijā – valstī, kura projekta ietvaros atrodas vistālāk Eiropas ziemeļos. Iespējams, ka lielākajai daļai tā bija unikāla jeb vienreiz dzīvē gūstama pieredze. Un šķiet, ka ar šādu sajūtu tika pavadīta šī iedvesmojošā, aktīvā un pozitīvi darbīgā nedēļa.
 

Skolēnu projekta komanda sastāv no 13 skolēniem un viņu ģimenēm. Trīs ģimenes savās mājās uzņēma pa diviem viesiem. Katram ir sava neatkārtojamā pieredze.
  Amanada: „Projekta ietvaros es uzņēmu savās mājās meiteni no Lietuvas, viņu sauca Gabija. Neskatoties uz to, ka mums bija 2 gadu starpība, mēs labi sapratāmies. Visgrūtāk bija pirmajā dienā, kad abas bijām nedaudz nobijušās, bet ar katru dienu tas bailīgums pakāpeniski pazuda. Tā kā pie manis ciemojās lietuviete, nekādu grūtību ar ēdienu nebija, kā arī ar vēso laiku. Brīvajā laikā mēs staigājām pa pilsētu ar citiem projekta dalībniekiem, vai spēlējām kādu galda spēli mājās. Mana vecmamma nezina angļu valodu, tāpēc ar manu viesi daudz nevarēja parunāt, tomēr tas īpaši netraucēja viņām saprasties. Neskatoties uz to, ka dažreiz mēs nesapratām viena otru, viss bija ļoti jauki, tā bija lieliska pieredze. Kā arī piedaloties projekta aktivitātēs un ekskursijās, es pati uzzināju nedaudz vairāk par Latviju, kā arī tas palīdzēja satuvināties ar citiem projekta dalībniekiem. Šajā projektā es jau biju braukusi uz Spāniju. Tikai tagad, kad pati biju uzņēmusi kādu savās mājās, es sapratu, ka spāņu meitenei nebija tik viegli, un es biju par zemu viņu novērtējusi. Kad es uzņēmu lietuvieti savās mājās, es bieži atcerējos, kā es jutos Spānijā, un centos, lai lietuviete justos pēc iespējas labāk pie manis. Man ļoti bija palīdzējis tas, ka es jau biju braukusi šajā projektā uz Spāniju un dzīvoju svešā ģimene. Manuprāt, šis projekts ir lieliska iespēja satikt jaunus cilvēkus no citām valstīm un aizdomāties par vides saudzēšanu, kā arī iegūt jaunu pieredzi. Ja būtu iespēja, es piedalītos vēlreiz.”
  Baiba: „Uzņemt divas meitenes bija diezgan satraucoši, jo es nezināju, kā viņām patiks uzturēties manās mājās. Es uztraucos par to, vai viņas ēdīs ēdienu, ko ēdam mēs. Fakts, ko es vislabāk atceros, bija tas, ka viņas baidījās no mana bezspalvainā kaķa. Uzzināju, ka spāņu un itāļu valodas ir līdzīgas. Šī kopā būšana man palīdzēja atraisīt manas spāņu valodas prasmes. Šī kopā būšana nedēļas garumā man lika pierast pie angļu valodas. Viņām patika būt kopā ar mani. Mēs kopā skatījāmies filmas, klausījāmies mūziku u.c. Viņas ar mani jutās labi. Ēdieni, ko mēs gatavojām, viņām likās atšķirīgi. Tās pašas picas, viņu valstī pasniedz savādāk. Mēs pagatavojām tiramisu, pat tas viņām likās kaut kas jauns, jo viņu valstī tas vizuāli ir savādāks. Abām divām bija daudz hobiju (klavieru spēlēšana, teniss, dejas) u.c. Ja es ar to visu nodarbotos, es fiziski nevarētu to izturēt.”
 

Skolēnu vecākiem tā arī bija iespēja iegūt citādu pieredzi.
  Barbaras ģimene: „Piedaloties starptautiskajos projektos, dalībnieki bieži min iespēju attīstīt komunikācijas prasmes, valodas prasmes, bet tieši tas, ka mūsu mājās tika uzņemts jaunietis no ārzemēm ( Spānija ) akcentēja uzmanību uz vērtībām, kuras ir pamatu pamatā ģimenē – savstarpējā saticība, izpalīdzība, atbalsts.
Pateicos par iespēju piedalīties projektā un izprast to, ka mēs tik stipri mīlam savu dzimteni, lepojamies ar tās dabu, kultūru, tradīcijām. Mums patīkami, ka veidojas cieša saite ar Spānijā dzīvojošu ģimeni ( sarunas, izmantojot Skype, kļuva par ikdienas nepieciešamību). Šis projekts apvieno un vieno cilvēkus, kuri cenšas mācīties no citiem un no sevis. Paldies Daugavpils 12.vidusskolas pedagogiem par tādu lielisku iespēju!”

  Daniela ģimene: „Mūsu ģimene Erasmus+ apmaiņas projekta ietvaros uzņēma zēnu no Portugāles. Tā bija lieliska dubulta iespēja Danielam iepazīt Spānijas un Portugāles cilvēkus, novērtēt lielisko dabu un gūt nelielu ieskatu kultūrā. Vislabākais šajā projektā ir iegūtās komunikācijas un ilgtermiņa attiecību prasmes starp dažādu valstu ģimenēm. Tāpat tā bija lieliska iespēja mums, vecākiem, atsvaidzināt savas angļu valodas prasmes un uzzināt daudz ko jaunu par Portugāli. Arī mūsu ciemiņam Rodrigo tā bija interesanta pieredze nonākt daudzbērnu ģimenē, jo viņam nav brāļu un māsu. Visinteresantākie bija vakari, kad visa ģimene kopā, dzerot aromātisko liepziedu tēju, degustējām no Portugāles atvestos un mūsu vietējos našķus. Diemžēl mūsu ciemiņš reliģisku apsvērumu dēļ nevarēja nogaršot daudzus Latvijas ēdienus, taču arī šāda starpkultūru pieredze un uzskatu dažādība mums visiem bija interesanta. Mūsu skolas projekta skolotāji bija nodrošinājuši maksimāli interesantu programmu, lai iepazītu Latviju, un Rodrigo ar Danielu katru vakaru atgriezās sajūsmināti un vakarā ilgi pārrunāja dienas notikumus. Pateicoties šāda veida projektiem un jauniešu izglītošanai mūsu pasaule kļūs ne tikai zaļāka, bet arī tolerantāka, atvērtāka un interesantāka.”
 

Daugavpils 12.vidusskolas projekta četru skolotāju komanda ar citu kolēģu atbalstu organizējama un plānoja aktivitātes, lai viesiem dotu ieskatu Latvijas, Latgales, Daugavpils kultūrvēsturē, ikdienā, realizējot projekta mērķus un uzdevumus.
  Skolotāja Irēna: „Man bija fantastiska iespēja iesaistīties ES Erasmus+ projekta aktivitātēs, sagaidot projekta dalībniekus Latvijā. Tā bija iespēja piedzīvot interesantu un pieredzes bagātu nedēļu, kuras laikā es varēju pilnveidot savas angļu valodas un komunikācijas spējas, darbojoties kopā ar citu valstu skolotājiem un skolēniem. Šīs interesantās nedēļas laikā man bija iespēja novērot savus skolēnus situācijās, kad viņiem bija aktīvi jāizmanto ne tikai savas angļu valodas zināšanas un prasmes, bet arī jākomunicē ar saviem ciemiņiem. Projekta laikā es ieguvu svarīgu pieredzi projekta aktivitāšu plānošanā un organizēšanā, pārliecinājos, ka mani kolēģi ir labākie, un kopā viss izdodas. Ar gandarījumu jāatzīst, ka visi šajā projektā iesaistītie skolēni ieguva un pilnveidoja mūsdienās tik nepieciešamo kompetenci izmantot svešvalodu, komunicējot ar citiem.”
  Skolotāja Inese: „Uzskatu, ka apmaiņas projekts – tā ir lieliska iespēja iepazīt ne tikai citas valstis un kultūras, bet arī sevi, savus kolēģus, citu valstu kolēģus. Šīs nedēļas laikā mēs kļuvām par vienu lielu ģimeni, kurā katrs varēja atrast domubiedru vai labu sarunu biedru, ar kuru apmainīties idejām, smieties un uzmundrināt vienam otru. Projekta aktivitāšu laikā mēs ieguvām ne tikai skaistas kopbildes, mēs guvām drosmi un pārliecību, ka domu apmaiņa starp līdzīgi domājošiem dod spēku jaunām idejām un darbiem. Tā bija brīnišķīga jaunas pieredzes nedēļa, kas nu ir pilna skaistām atmiņām, kuras mēs visi veidojām kopā.”
 

Priecājamies un pateicamies visiem iesaistītajiem projekta aktivitāšu veiksmīgā realizācijā. Viesi prombraucot izteica atzinību par Latvijas cilvēku viesmīlību, dabas krāšņumu, sakot: “No Latvijas devāmies prom ar prieka un pozitīvismu piepildītām sirdīm par piesātināto nedēļu un brīnišķīgi kopā pavadīto laiku. Eiropai vajag šādas aktivitātes, kuras bagātina mūsu starptautisko pieredzi. Mēs kopā veidojam Eiropu.”

Informāciju sagatavoja:
projekta vadītāji Aiva Ozoliņa, Ilmārs Zučiks