Erasmus+ projekta “Ilgtspējība – Eiropas nākotne” ietvaros Daugavpils 3.vidusskolas skolēni iesaistījās aktivitātēs Spānijā

24.05.2022.

No š.g. 16.maija līdz 20.maijam sešām 11.plūsmas skolniecēm laimējās piedalīties mācību mobilitātē saulainajā Spānijā. Spānijas pilsētas Leganés IES PABLO NERUDA skolas apmeklēšana bija pēdējais projekta ES Erasmus+ programmas starpskolu stratēģisko partnerību “Sustainabilty-Europe’s Future” (Suseuro) (Ilgtspējība – Eiropas nākotne – Ilgeiro) posms. Atkalsatikšanās prieks, satraukums par nezināmo un nepacietība atklāt nepazīstamu valsti – tas viss virmoja sajūtās 17.maija rītā. —– 

Pēc projekta dalībnieku no Spānijas, Vācijas, Serbijas un Portugāles prezentācijas mūsu pirmā diena ar Spānijas iepazīšanu sākās ar 70 km tālu braucienu no pilsētiņas, kas bija mūsu apmešanās vieta – Leganés, uz Las Barrancas del Burujón – kanjonu, kas atrodas netālu no nelielas pilsētiņas Toledo, un sākotnēji vieta var nepiesaistīt to cilvēku uzmanību, kuri nolēmuši apmeklēt karsto Spāniju, jo tā nav iekļauta tūrisma vispārpieņemtajā sarakstā. Tas ir dabas rezervāts, kas saista dabas mīļotāju un pētnieku uzmanību. Šeit var izbaudīt apbrīnojami skaistus miljonus gadus veidotus dabas skatus. Sarkanās magones un lielās pienenes ceļa malās skaisti papildina un rotā karstuma apdedzināto zāli, tā vien gribas paņemt rokās un ar tām paspēlēties. Vieta ir zem dedzinošas saules, un, noejot pusi ceļa, jau kļūst grūti, taču tas ir tā vērts – nokļūt gandrīz zemes malā un vērot, kā upe vijas starp klintīm. Skats ir elpu aizraujošs, un nav vēlmes doties prom. Atpakaļceļā devāmies uz Toledo – viduslaiku pilsētu ar šauru viduslaiku ieliņu labirintiem, klusiem pagalmiem un senām mūra ēkām, kas burtiski atmet mūs pagātnē. Tur atrodas gan mauru, gan ebreju, gan romiešu pagātnes pēdas. Ejot pa klosteru kvartālu, sajutām mieru un viduslaiku nesteidzīgo ritējumu atšķirībā no citām, tūristu pārpildītām ielām, kur valda trakulīgs ritms un skaļums. Dažos klosteros – San Antonio, San Clemente – var iegādāties mūķeņu roku gatavotus saldumus. Diena bija ļoti notikumiem bagāta, bet nogurums – patīkams un neaizmirstams.

Otro dienu mēs pavadījām Madridē, un iepazīšanās ar Spānijas galvaspilsētu sākās ar galvu reibinošu skatu no 92 m augstā skatu torņa. Tālāk mūsu ceļš veda uz karalisko pili Palacio Real de Madrid – Spānijas karaļu oficiālo rezidenci, kas dibināta 1735.gadā un atrodas Madrides rietumu daļā. Bijušais karalis Huans Karloss I pilī nedzīvoja un apmeklēja to tikai oficiālu ceremoniju gadījumos. Pils arhitektūra seko “franču shēmai”: vispārējā plāna simetrija, galvenā fasāde, kas atrodas dziļumā aiz žoga. Interjers aizrauj ar freskām, kristāla lustrām un neoklasicisma, rokoko un ampīra stila mēbelēm (diemžēl fotografēt bija stingri aizliegts). Pēc tam devāmies uz Plaza España – vienu no Madrides centrālajiem laukumiem, kura centrā atrodas Migelam de Servantesam un viņa varoņiem veltīta strūklaka. Pārliecinājāmies, ka spāņi neaizmirst savu slavenāko viduslaiku rakstnieku un viņa radītos literāros varoņus Donu Kihotu un viņa uzticamo ieroču nesēju Sančo Pansu. Tā kā projekts saistīts ar vidi un vides aizsardzību, īpaši priecājāmies par lielo parku skaitu, jo rūpes par dabu mums ir svarīgas. Katrs koks karstajā valstī ir aprīkots ar apūdeņošanas sistēmu, lai varētu plaukt un zaļot svelošajā vasaras saulē. Garā, iespaidiem pilnā diena pagāja ātri. Komunikācija ar citiem projekta dalībniekiem tikai papildināja dienas skaistumu.

Trešā diena mums sākās ar Polvoranca parka, kurš ir vislielākais parks Madridē, apmeklēšanu. Tur mēs izbaudījām pavasara sauli (+35° C), Spānijas faunu (visi, izņemot trušus, bija noslēpušies no saules) un mierpilno dabu, kā arī mazliet pastaigājamies, klausoties, kā tādā karstumā vītero putni. Pēc parka apmeklēšanas mēs devāmies atpakaļ uz Pablo Nerudas skolu, kur projekts noslēdzās ar sertifikātu saņemšanu un organizatoru organizēto nelielo pikniku gan skolēniem, gan skolotājiem.

Piedaloties šajā projektā, esam vairojuši savu izpratni par globālo sasilšanu un citiem vides jautājumiem, kā arī ilgtspējīgu, videi draudzīgu politiku un ilgtspējīgas rīcības aktualitāti mūsdienu pasaulē.

Daugavpils 3.vidusskolas Erasmus+ programmas starpskolu stratēģisko partnerību (KA219) projektu “Sustainability – Europe’s Future” (“Ilgtspējība – Eiropas Nākotne”) (Nr. 2019-1-DE03-KA229-059775_3) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 3.vidusskolas
11.plūsmas skolnieces
Darja Dimitrijeva, Nellija Osmane, Viktorija Rjazanceva, Viktorija Skridla, Anželika Ustinova, Karīna Vaidere