Erasmus+ projekts Seviļā

Divas nedēļas no 19. marta līdz 1. aprīlim Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas trīs audzēknes un trīs skolotājas pilnveidoja savas profesionālās zināšanas Conservatorio Profesional de Música Francisco Guerrero, Seviļā!

Seviļas Mūzikas konservatorija ir līdzvērtīga Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolai. Skolas vēsture sākās salīdzinoši nesen, tā pastāv vairāk nekā 30 gadus, taču jau šodien skolā mācās ap 1100 audzēkņu, strādā 115 pedagogi, kuri pasniedz 16 dažādas specialitātes.

Pirmajā nedēļā audzēknes darbojās pie vietējiem skolotājiem, taču otrajā nedēļā skolā notika kultūras nedēļa, proti, skolā katru dienu notika vairāki koncerti, meistarklases, konkursi un citi dažādi kultūras pasākumi, kurus apmeklēja gan audzēkņu vecāki, gan pilsētas viesi. Arī mēs nepalaidām garām šo iespēju un vērojām skolas dzīvi šajā nedēļā.

Bija interesanti vērot klavierspēles meistarklases, kuras vadīja Patricia Arauzo (Seviljas Augstākās konservatorijas klavierspēles profesore). Patricia ir vairāku Starptautisko konkursu laureāte, taču viņas aizraušanās ir kamermūzika. Meistarklasēs tika strādāts ar vairākiem romantisma stila skaņdarbiem. Galvenais, kam Patricia pievērsa uzmanību, bija skaņas kultūra, strādājot ar dinamiku piano, pianissimo gradācijām, diferencēja faktūras izklāstu, F.Šopēna skaņdarbos akcentējas roku kustības nozīme un juteklīgs, izsmalcināts tonis.  Ikvienam patika profesores saistošie komentāri un draudzīgā atmosfēra.

Tikpat nozīmīgi bija paklausīties pianistu konkursu, kurā piedalījās tikai skolas pianisti, sākot no mazākiem līdz vidusskolas audzēkņiem. Mazākiem dalībniekiem bija iespēja spēlēt skaņdarbus pēc notīm, iespējams, tas palīdz psiholoģiski pārvarēt stresu, jo pēc fakta jaunie pianisti tajās gandrīz neieskatījās. Pamatskolas un vidusskolas līmenis bija augstā līmenī – audzēkņi spēlēja stabili, gandrīz bez teksta zaudēšanas, stilistiski korekti un pārliecinoši. Jūtams, ka skolā augsts un profesionāls pedagogu darbs!

Divu nedēļu intensīvais audzēkņu darbs un prakse atspoguļojās noslēgumā, kur spēlēja mūsu skolas audzēknes – Ksenija Cvetinska (klavieres), Viktorija Skrinda (vijole), Anna Šilko (vijole) un Seviļas konservatorijas čelliste Laura Garcia Millan, jaunās mūziķes atskaņos P.Plaķiža, J.Porieša un A.Dvoržāka skaņdarbus.

Viktorija par savu praksi komentē: “Tā bija lieliska iespēja ne tikai iepazīties ar profesionālās izglītības metodēm un līmeni mūzikas konservatorijā, bet arī izzināt spāņu kultūru caur mākslu, mūziku, arhitektūru un citiem kultūras mantojumiem. Pirmajā nedēļā iepazināmies ar konservatoriju un tās vēsturi, apmeklējām mācību stundas, kuras bija iespēja ne tikai vērot, bet arī tajās piedalīties un gūt noderīgu informāciju, kas tālāk noderēs profesionālajā darbā. Piemēram, piedalījāmies ergonomikas mācību stundā, kur topošos mūziķus aicina ielūkoties fizioterapijas (stājas, pozīcijas) pamatos, lai novērstu traumu un deformāciju rašanos. Spilgtus iespaidus manī atstāja iespēja spēlēt JOIS simfoniskajā orķestrī (Joven Orquesta Internacional de Sevilla), kurā studenti no visas pilsētas spēlē augstas sarežģītības pakāpes skaņdarbus un ar sagatavotajām programmām koncertē pa visu valsti. Otro nedēļu pavadījām galvenokārt kameransambļa mēģinājumos, lai sagatavotu programmu projekta beigu koncertam. Koncertā atskaņojām gan latviešu komponistu, gan citu komponistu darbus. Kopumā dalība projektā deva iespēju aplūkot profesionālās izglītības līmeņus, programmas, metodes un izdarīt secinājumus, kurus noteikti spēšu pielietot tālākajā darbībā.”

Ksenijas domas: “Mēs apmeklējām ergonomijas stundu. Tā bija pilnīgi jauna pieredze, jo mūsu skolā ar to nekad nenodarbojos. Es uzzināju, kas nav veselīgi manā instrumenta spēlēšanas pozīcijā, kā to uzlabot un kādus vingrinājumus pildīt. Tajā pašā vakarā apmeklēju blūza improvizācijas stundas, kur uzzināju par vispopulārākajām sekvencēm, harmoniju, blūza gammu, un pati mēģināju improvizēt. Kameransambļa nodarbībā gatavojamies koncertam. Es ar meitenēm no Latvijas – Viktoriju un Annu – un čellisti no Seviļas – Lauru – gatavojām divus latviešu komponistu skaņdarbus: P.Plaķidis “Burleska” un J.Porietis “Mazliet skumīga dienā”, kā arī A.Dvoržāks “Bagatelli”. Klavierspēles stundas ar skolotāju Juan Carlos Pèrez pozitīvi iedvesmoja. Skolotājam ir ļoti radoša un oriģināla pieeja darbam, tajā pašā laikā augsti profesionāla. Mēs daudz strādājam ar skaņas kvalitāti un muzikalitāti. Skolotāja ieteikumi palīdzēja uzlabot savu interpretāciju un ieraudzīt skaņdarbu no citas puses. Visi kopā apmeklējām mūsdienu mūzikas koncertu Espacio Turinā koncertzālē. Man patika dažas idejas, instrumentu pielietošana “neklasiskā” veidā skaņas veidošanai, arī mūzikas apvienošana ar stāstījumu, orķestra un diriģenta darbs augstākajā līmenī.”

Paralēli darbam un praksei iepazināmies arī ar vietējo kultūru (flamenko tradīcijām, vietējo arhitektūru), Seviļas katedrāli un mūsdienu celtni “Seviļu milzu sēnes”, no kuras paveras skats uz visu pilsētu.

“Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas Erasmus+ programmas profesionālās izglītības sektora projektu “21.gs mūzikas apguve: pedagoģija, profesija, perspektīve” (2021-1-LV01-KA122-VET-000017883) līdzfinansē Eiropas Savienība. Šī publikācija atspoguļo tikai tās autora viedokli, un Eiropas Komisijas atbalsts šīs publikācijas tapšanai nav uzskatāms par tās satura apstiprinājumu, un Komisija nekādā veidā neuzņemas atbildību par šeit ietvertās informācijas tālāku izmantošanu”.

Paldies Conservatorio Profesional de Música Francisco Guerrero par siltu uzņemšanu!

Informāciju sagatavoja:
Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas
IP Klavierspēle nodaļas vadītāja Ilona Broka,
Metodiķe Anastasija Jevstigņejeva