Ar prieku un smaidu – klasē un dzīvē!

 24.10.2013.

        

Konkursa „Swedbank jaunais Daugavpils skolotājs 2013” dalībniece, Daugavpils Krievu liceja – vidusskolas latviešu valodas skolotāja Anastasija Seņkova Daugavpilī dzīvo astoto gadu, bet dzimusi ir mazajā un skaistajā Latgales pilsētā Preiļi.—– Anastasija atzīst, ka abas pilsētas viņai ir vienādi tuvas, ar katru no tām ir saistīts kaut kas patīkams un svarīgs – cilvēki, notikumi, atmiņas. Arī skolas gaitas aizvadītas Preiļos – pabeigta 2.vidusskola, kas, starp citu, ārēji ir ļoti līdzīga Daugavpils Krievu vidusskolai – licejam – Anastasijas tagadējai darba vietai, un šī līdzība rada mājīguma sajūtu. Nemaz nepārsteidz, ka arī skolas laikā jaunā skolotāja bija aktīva, piedalījās visos iespējamajos pasākumos un konkursos, dejoja, dziedāja, organizēja un vadīja pasākumus, apmeklēja dažādus pulciņus.
Taujāta par profesijas izvēli, Anastasija atklāj, ka, pabeigusi bakalaura programmu latviešu filoloģijā, domājusi par izvēli: maģistra studiju programma vai profesionālā maģistra programma „Vispārējās izglītības skolotājs”. Rūpīgi visu izsvērusi, Anastasija izvēlējusies otro iespēju, un jau pirmajā praksē sapratusi, ka šis darbs ir sirdij tīkams, ka ļoti patīk strādāt ar bērniem, patīk gatavot stundas un realizēt iecerēto stundās, patīk stundas laikā radīt atmosfēru, kurā bērni labprāt strādā un attīsta savas prasmes. Darbs skolā radīja prieku un apjausmu, ka labprāt strādātu par skolotāju arī turpmāk. Anastasija uzskata, ka profesijas izvēlē viens no iemesliem, kāpēc nolēmusi studēt tieši latviešu filoloģiju, bija viņas latviešu valodas skolotājas darbs un attieksme pret veikto darbu. Skolas laikā viena no vismīļākajām stundām Anastasijai bija tieši latviešu valoda, viņai patika, kā skolotāja gatavoja stundas un izskaidroja mācību vielu, patika arī viņas attieksme pret bērniem un savu darbu.
Arī Anastasijas ģimenē, kurā ir trīs māsas, vecāki vienmēr uzticējās saviem bērniem un deva iespēju meitenēm pašām izvēlēties studiju virzienus un nākamo profesiju, bet tomēr jaunā skolotāja atzīst, ka vecāki pārdzīvoja par šo lēmumu, jo mūsdienās skolotājs nav tas pats, kas bija agrāk. Tomēr ne māte, ne tēvs nav mēģinājuši atrunāt no pedagoģijas studēšanas, tieši otrādi – atbalstīja un joprojām atbalsta un kopā priecājas par Anastasiju, viņas sasniegumiem un skolēniem. Sevi raksturot nav vienkārši, tomēr, aicināta to darīt, Anastasija par sevi saka, ka viņai piemīt atbildība, izpalīdzība, humora izjūta, atsaucība, mērķtiecība.
Anastasija par skolotāju strādā otro gadu un šogad – ar 4. un 5.klases skolēniem, kuri, protams, ir ļoti dažādi, un tieši tas jaunajai pedagoģei ļoti patīk. Skolotāja atzīst, ka skolēni ir mācīties griboši, radoši, aktīvi, jautri un atraktīvi, katra diena ar viņiem ir neparasta. Katru dienu notiek kaut kas smieklīgs, jo darbā ar bērniem nevar būt citādi – kur bērni, tur vienmēr ir smiekli. Atklājot, kā rast kopīgu valodu ar saviem skolēniem, Anastasija uzskata, ka katram bērnam ir patīkami, ja viņam velta laiku, interesējas par viņu, palīdz viņam, tāpēc tieši tā viņa arī dara. Turklāt, ja pašam skolotājam ir interesanti tas, ko viņš dara, tad bērni to jūt un arī viņiem ir interesanti, bet visinteresantākais skolotāju darbā ir darbs ar bērniem un tas, ka ne tikai skolotājs māca bērnus, bet arī pats skolotājs mācās. Skolotāji vienmēr atrodas bērnu un jauniešu vidē, tas nozīmē, ka skolotājam vienmēr jābūt „formā”: labi jāizskatās, jāzina jaunumi par to, kas interesē skolēnus (filmas, mūzika utt.), jāseko līdzi jaunajām tehnoloģijām, jāprot pielāgoties laikam un jāseko tā pārmaiņām. Ne uz mirkli nedrīkst apstāties arī savā profesionālajā izaugsmē. Mūsdienu bērniem, protams, ļoti patīk arī tas, ka stundās tiek izmantotas dažādas darba formas un IT iespējas. Smaidot Anastasija atzīst, ka labs palīgs vienmēr ir arī humora izjūta un pozitīva attieksme. Kā jebkuram skolotājam, arī Anastasijai gandarījumu sagādā skolēnu sasniegumi, skolēnu godalgotas vietas olimpiādēs un konkursos, vecāku un kolēģu atzinība, darba pozitīvs vērtējums no kolēģu un vecāku puses.
Anastasija atzīst, ka skolotājam, tāpat kā jebkuram mūsdienu cilvēkam, galvenā problēma ir laika trūkums, jo daudz laika nepieciešams, lai sagatavotos stundām, līdz ar to paliek maz laika tuvajiem cilvēkiem. Vienmēr jādomā arī par to, kā uzturēt skolēnu mācību motivāciju.
Neskatoties uz to, ka lielu brīvā laika daļu viņa velta tam, lai sagatavotos stundām, Anastasija labprāt lasa grāmatas, skatās vecas filmas, nodarbojas ar aerobiku, apmeklē dažādus pasākumus pilsētā, pavada laiku kopā ar ģimeni un draugiem, ceļo un nesen sākusi mācīties vadīt auto. Tā jau saka, ka, prasmīgi plānojot savus darbus, vienmēr var paveikt vairāk – to Anastasija noteikti prot!
Jautājumi par laimes izjūtu katram cilvēkam ir ļoti personīgi un arī atbildes uz tiem atklāj daudz.
Anastasija atzīst, ka, viņasprāt, laimīgs ir tas cilvēks, kurš prot priecāties par sīkumiem, tas, kurš prot novērtēt to, kas viņam ir dotajā brīdi, ir priecīgs un pateicīgs par to. Anastasija ir laimīga tad, kad viņas ģimenē visiem viss ir kārtībā, kad ir labs laiks, kad redz apkārt sev smaidošus cilvēkus.
Anastasiju samulsina jautājums par to, kādu viņa redz izglītības iestādi pēc gadiem desmit, jo viss mainās ļoti strauji, tomēr skolotāja ir pārliecināta, ka skolas noteikti būs vēl modernākas, ar visjaunākajām informācijas tehnoloģijām, un katram skolēnam būs dators. Bet pats galvenais, kā uzskata Anastasija, lai arī pēc 10 gadiem skolā būtu bērni, ko mācīt.
Atbildot uz jautājumu par dalību konkursā „Swedbank jaunais Daugavpils skolotājs 2013”, Anastasija atzīst, ka pirmās emocijas bijušas pārsteigums, izbrīns, arī bailes un uztraukums, jo tā ir liela atbildība. Tomēr, protams, galvenā bijusi patīkamā gandarījuma sajūta par to, ka izvēlēta tieši viņa. Atrodoties Starptautiskajai skolotāju dienai veltītajā svinīgajā pasākumā „No skolotāja – skolotājam”, ar nepacietību un satraukumu tika gaidīta konkursa rezultātu paziņošana. Pārsteigums un prieks neizpalika – Daugavpils Krievu liceja – vidusskolas latviešu valodas skolotāja Anastasija Seņkova ieguva Swedbank dāvanu karti 100 Ls vērtībā!
Beidzot sarunu, Anastasija Seņkova novēl: ”Esiet vienmēr pozitīvi un jebkurā, pat ļoti sarežģītā situācijā, mēģiniet atrast plusus, kuri palīdzēs tikt problēmai pāri! Esiet uzmanīgi viens pret otru, mīliet un esiet laimīgi! Smaidiet un dāviniet savu smaidu citiem!”

Informāciju sagatavoja:
Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434