Pieredzes apmaiņas pasākums „No grauda līdz maizei”

 19.11.2013.

Daugavpils pilsētas 21.pirmsskolas izglītības iestādē „Liesmiņa” 7.novembrī norisinājās pieredzes apmaiņas pasākums pirmsskolas skolotājām „No grauda līdz maizei”. Jau vairāki pilsētas bērnudārzi ir pievērsušies tādai darba formai kā projekts, kad noteikta tēma tiek izpētīta padziļināti. Mūsu iestādē trīs nedēļas vecākās un sagatavošanas grupas pētīja tēmu „Maize”. —–
Pilsētas bērniem pietrūkst tās pieredzes, kas ir lauku bērniem. Dažkārt bērns, ieejot veikalā, pat nenojauš, kā rodas maize un no kā tā top. Skolotāju un vecāku pienākums ir ne vien izglītot, bet arī audzināt bērnos cieņu pret maizi un pret zemnieku darbu. Realizējot šo uzdevumu, iestādes pedagogi iepazīstināja bērnus ar miltu izstrādājumiem un citiem ēdieniem, kurus gatavo no graudiem, mācīja salīdzināt un atšķirt graudus un vārpas, pētīja ar bērniem graudaugu augšanas procesu. Bērni ar interesi vēroja no muzeja atnestos darba rīkus, kā arī uz ekrāna un attēlos apskatīja mūsdienīgu maizes tapšanas procesu. Projekta aktivitātēs tika iesaistīti arī bērnu vecāki, kuri piedalījās radošo darbu izstādēs, veidoja informatīvos plakātus ar parunām, ticējumiem, maizes vēsturi, sarūpēja miltu izstrādājumus degustācijai, kā arī piedalījās nodarbībās.
Ar maizes tēmu ir saistīts ļoti liels materiālu klāsts, ko var izmantot tēlotājdarbībā, rokdarbos un mājturībā: graudi, putraimi, vārpas, salmi, makaroni, sāļā mīkla u.c.
Pedagogi bija sagatavojuši atklātās integrētās rotaļnodarbības ar rokdarbu dominanti, kurās viesi vēroja, ko pirmsskolas vecuma bērni var darināt no vārpām un salmiem. Noslēgumā sagatavošanas grupa „Zīļuks” parādīja „Maizes svētkus”. Tā ar jautru dziesmu, deju un rotaļu palīdzību arī ciemiņi uzzināja, kā top maize.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
21.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Lolita Fiļipova