Tas bija aizraujoši un izglītojoši!

 08.11.2013.

Š.g. 5.novembrī Daugavpils Centra vidusskolas aktu zālē 4.klašu un 5.klašu skolēniem notika izglītojoši – interaktīvs konkurss ,,Drošība un veselība”, lai atgādinātu un pievērstu uzmanību pastāvošajiem dzīvības drošības jautājumiem mājās, skolā, uz ielas un veicinātu drošas uzvedības iemaņu attīstību, pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu, saudzīgu attieksmi pret savu veselību, darbu komandā. Devīze skanēja: „Iemācies paredzēt bīstamo, attīsti prasmi palīdzēt un saglabā veselību”.—–
Pirmais pārsteigums skolēnus sagaidīja zālē – tie bija lieli, skaisti, mīļi, Latvijā labi pazīstamie dzīvnieciņu prototipi: policijas inspektori Runcis Rūdis un Bebrs Bruno. Bija ieradies Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Daugavpils iecirkņa kārtības policijas nodaļas inspektors Aleksandrs Ščagins, Bērnu un jauniešu centra ,,Jaunība” kluba ,,Fortūna” vadītāja Valentīna Rudņeva, skolas sociālā pedagoģe Gaļina Ostrovska un vidusskolēni, skolas pulciņa ,,Veselību veicinošā skola” dalībnieki.
Aktu zāle bija atbilstoši iekārtota: ar dažādiem stafešu piederumiem un galdiņiem. Arī skolēni pirms tam par tematu ,,Drošība” un ,,Veselība” bija ieguvuši informāciju klases audzināšanas stundās, izdomājuši komandas saukli jeb moto un ietērpušies sporta tērpos. Komandām tika ierādīta vieta un izskaidroti konkursa noteikumi. Visi skolēni smaidīja, bet iekšējais satraukums tomēr bija jūtams.
Sākās konkurss. Pirmā kārta tika nosaukta ,,Drošība mājā”. Visas klases nostājās rindā viens aiz otra, bet katras komandas pirmajam skolēnam tika iedota policista cepurīte, kuru bija jāuzģērbj. Pēc komandas ,,STARTS” bija jāizlien caur vingrošanas riņķi, jāapskrien ap krēslu, jāatbild uz jautājumu pie galdiņa (rakstiski), jāapskrien sava grupa un nākošajam grupas biedram jāiedod cepurīte. Tādējādi grupa turpināja šo posmu, līdz visi bija veikuši stafeti. Katras pieturas punktu vērtētāji saskaitīja punktus un kārtības policijas nodaļas inspektors tos ierakstīja vērtēšanas tabulā.
Konkursa otrais pārbaudījums saucās ,,Pirmā palīdzība”. Šoreiz savu komandas saukli – moto nosauca nākamā (4.b) klase. Otrajā tūrē bija jāizlien cauri vingrošanas riņķim, jāpaņem tenisa nūja, jāuzliek virsū neliela, mīksta bumbiņa, jāapskrien ap krēslu ar tenisa nūju rokā, bumbiņu jāieliek grozā, jāatgriežas atpakaļ pie galdiņa, jāatbild uz jautājumu par pirmo palīdzību, jāatdod cepurīte. Cik tas prasīja spēka un sviedru! Bet skolēni bija malači, neko nesajauca un izpildīja uzdevumus precīzi.
Trešā tūre – ,,Uzvedību skolā”. Bija jāaizskrien līdz krēslam, jāpaņem papīra lapa, jāsaburza, jātrāpa vingrošanas riņķī, jāatbild uz jautājumu, jāizņem no vingrošanas riņķa saburzītais papīrs, jātrāpa grozā (kamēr sanāk), jānodod cepurīte nākamajam. Tas arī nebija viegli! Taču labi, ka policijas inspektori – Runcis Rūdis un Bebrs Bruno uzmundrināja, palīdzēja, neatļāva slinkot!
Pēdējais pārbaudījums – ,,Drošība uz ielas”. Skolēni jau bija noguruši, un uztraukums aizvien pieauga, taču par skolēnu veiklību varēja tikai brīnīties! Bija jāizlien cauri vingrošanas aplim, jāpaņem no groza mīkstā bumbiņa, jāaizskrien līdz krēslam, ar hokeja nūju jāvada šī bumbiņa apkārt galdam, tad grozā jāiemet bumbiņa, jāatgriežas pie galda, jāatbild uz jautājumu (katram skolēnam viens, bet citāds jautājums) un jāpieskrien pie savas komandas. Tas bija vareni!
Konkursam beidzoties, visi skolēni bija piekusuši, bet apmierināti smaidīja, jo beigās uzvarēja draudzība. Nominācijas tika piešķirtas: viserudītākajai, visuzmanīgākajai, visdraudzīgākajai, un visātrākajai klasei. Katra komanda saņēma nelielu dāvanu (pie kam saldu!) un katrs skolēns tika apbalvots ar diplomu par piedalīšanos izglītojoši – interaktīvajā konkursā ,,Drošība un veselība”. Katra skolēna diplomu parakstīja policijas inspektori – Runcis Rūdis un Bebrs Bruno.
Tas tik bija lietderīgi, pamācoši un aizraujoši! Paldies visiem!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Centra vidusskolas
sociālā pedagoģe Gaļina Ostrovska
pulciņa ,,Veselību veicinošā skola” dalībnieki