Erasmus+ jaunumi

 18.12.2013.

Š.g. 17.decembrī Daugavpilī notika seminārs par jauno Mūžizglītības programmu izglītībā Erasmus+ (2014-2020), kas savu darbību uzsāk ar 2014.gada 1.janvāri. Agrāko septiņu plaši pazīstamo programmu (Comenius, Grundtvig, Leonardo da Vinci u.tml.) piedāvājumi apvienoti vienā lielā ietvarā „Erasmus+”. —–
Būtiskākās jaunās programmas iezīmes:
• Mūžīzglītības programma Erasmus+ jaunajā periodā tiks par 40% dāsnāk atbalstīta finansiāli!
• Jaunas prioritātes, kas jāņem vērā, gatavojot jebkura tipa projekta pieteikumu: samazināt jauniešu ar sliktu lasītprasmi un zemām matemātikas un dabas zinātņu zināšanām īpatsvaru; samazināt jauniešu, kas priekšlaicīgi pamet izglītību, skaitu; nodrošināt, lai vismaz 95% bērnu vecumā no 4 gadiem līdz skolas gaitu uzsākšanai piedalās pirmsskolas izglītībā; paaugstināt atbalstu skolotājiem, skolu vadītājiem un skolotāju sagatavotājiem, viņu kvalitatīvai sagatavošanai un izglītošanai; prioritāte IKT rīku plašākam pielietojumam.
• Programmā likts uzsvars (65% no kopējā finansējuma apjoma) uz mobilitātēm – pieredzes apmaiņas braucieniem.
• Katrai skolai būs jāiereģistrējas vienotā datu bāze, jāiegūst kods, kas turpmāk tiks lietots visiem projektu pieteikumiem.
• Vienkāršota projektu finansējuma procedūra, t.sk., atskaites forma, unificēta maksa, ņemot vērā attālumu (ārvalstu apmeklējumiem) un dienas naudas, kursu apmaksas u.c., taču partnerību projektu finansējumu saņems projekta koordinators un sadalīs projekta partneriem.
• Projektos paredzēta apmaksa par jebkuru projektu administrēšanu, ko nepieciešamības gadījumā varēs izlietot, gan atbalstot projektu pieteikumu sagatavotājus (kā algu), gan iegādājoties projekta īstenošanai nepieciešamas lietas vai kā papildu līdzekļus citu projekta pozīciju segšanai.
• Mobilitātēm (skolotāju un personāla apmaiņas braucieniem) savas skolas personālu piesaka administrācija uz 1 vai 2 gadiem, saplānojot, cik un kādiem pedagogiem šāda tālākizglītība vajadzīga. Pedagogu personas dati nav jāuzrāda.
• Nav vairs nekādu ierobežojumu projektu pieteikumu skaita ziņā (viena skola var īstenot neierobežotu skaitu partnerību dažādos „statusos” – gan kā partneris, gan kā koordinators).
• Projektu pieteikumi iesniedzami tikai elektroniski, administrācija paraksta izprintētu pieteikuma pēdējo lapu un ieskenētā veidā to pievieno pieteikumam.
• Iespējams, ka 2014.gadā vēl visas pieteikumu veidlapas (kas VIAA mājaslapā tiks publicētas janvārī) būs pieejamas tikai angliski, pat tiem pieteikumiem, kas sniedzami latviešu valodā (KA1 mobilitātes).
• Pieteikšanās KA1mobilitātēm (uz 1-2 gadiem) – līdz 2014.g. 17.martam (plkst.12.00 pēc Briseles laika), aktivitātes jāplāno no 2014.g.1.jūlija.
• Pieteikšanās KA2 Stratēģiskajām partnerībām – sadarbībai inovāciju veicināšanā un labās prakses apmaiņai – līdz 2014.g. 30.aprīlim (plkst.12.00 pēc Briseles laika).

Ja kāda izglītības iestāde savus projektu pieteikumus neiesniegs 2014.gada pirmajā pusē, tas nozīmēs, ka skolas personāls neapmeklēs ārvalstu kursus, pieredzes apmaiņas vai prakses vismaz tuvāko pusotru gadu! Arī partnerību projektu iesniegšana būs vienreiz gadā, 2014.g. – 30.aprīlī, tādēļ aicinu visus ieinteresētos palīdzēt skolas administrācijai sagatavot projektu pieteikumus, lai piesaistītu finansējumu un atbalstu projektiem savās izglītības iestādēs. 21.gadsimta skola nav iedomājama bez starptautiskās pieredzes apmaiņas, citu darbības vērošanas un sava darba izvērtējuma, un starptautiskie projekti padara skolēnu un pedagogu ikdienas dzīvi interesantāku.

Semināra materiāli pieejami un lejuplādāmi šeit: http://www.latgale.lv/lv/esfondi/seminaru_materiali

Skolām izmantojamas šīs prezentācijas un bukleti:
Par partnerībām(0.7 Mb, PPT)
Personāla mācību mobilitātes ES programmā Erasmus+(767.5 Kb, ppt)
Mācību mobilitātes profesionālajā un pieaugušo izglītībā ERASMUS+ programmas ietvaros(804.9 Kb, pptx)
Erasmus+ (ES programma izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomā 2014-2020)(569.5 Kb, ppt)
10 lietas, kas jāzina par Erasmus+ (2014-2020)(226.0 Kb, ppt)
Erasmus+ brošūra(412.6 Kb, pdf)
Erasmus+ in detail (EN)(671.0 Kb, pdf)

Informāciju sagatavoja:
Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes
eksperte projektu jautājumos
Evelīna Balode
t.65425102
evelina.balode@daugavpils.lv