Svešvalodas pirmsskolā

 02.12.2013.

29.novembrī Daugavpils pilsētas 24.pirmsskolas izglītības iestādē „Rūķītis” uz pieredzes apmaiņas pasākumu „Svešvalodas pirmsskolā” pulcējas pilsētas pirmsskolas pedagogi. Tēmas aktualitāti nosaka jaunās „Izglītības attīstības pamatnostādnes 2014.-2020.gadam”, kas kā vienu no Izglītības nozares politikas stratēģijas prioritātēm paredz integrētu saturu latviešu valodā un svešvalodā. —– Minētais dokuments balstās uz Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030.gadam, kā arī Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2014. – 2020.gadam, kas nosaka, ka, uzsākot skolas gaitas, bērniem jau ir likti pamati vismaz vienas svešvalodas prasmei.
Kā informēja iestādes vadītāja G.Fedorkiva, tad „Rūķītī” bērni papildus var apgūt divas svešvalodas – vācu un angļu. Vācu valodu bērni apgūst jau no 2010.gada septembra, un tā ir valsts finansēta interešu izglītības programma 5 – 7 gadus veciem bērniem. Ar vecāku atbalstu darbojas angļu valodas pulciņi: „Valodu vēstniecība” piedāvā apgūt valodu bērniem jau no 3 gadu vecuma, bet Karīnas Hanzenas privātpraksē angļu valodu apgūst bērni no 5 gadu vecuma. Pasākuma dalībniekiem bija iespēja ielūkoties katras skolotājas nodarbībā, jo vācu valodas skolotāja D.Melāne, „Valodu vēstniecības” skolotāja I.Riekstiņa un angļu valodas skolotāja K.Hanzena dalījās pieredzē ar savām darba metodēm, paņēmieniem un darba organizācijas formām. Semināra otrajā daļā Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes (VPIP) psiholoģe N.Kļešča analizēja pirmsskolas vecuma bērnu attīstības psiholoģiskos aspektus valodu apguvē, bet Reģionālā vācu valodas un Vācijas valstsmācības tālākizglītības centra vadītāja M.Rumjanceva informēja par vācu valodas mācīšanas metodiku. Savukārt par pirmsskolas un sākumskolas pēctecības nodrošināšanu valodu apguvē stāstīja Daugavpils Vienības pamatskolas Svešvalodu skolotāju MK vadītāja un angļu valodas skolotāja Ž.Olehnoviča.
Noslēgumā semināra dalībnieki refleksijas laikā ļāvās pārdomām, atbildot uz jautājumiem: „Kas jādara, lai radītu vēlēšanos apgūt svešvalodas pirmsskolā? Kā ikdienā varam nostiprināt svešvalodu zināšanas bērniem? Kur jūs pielietojat savas svešvalodu zināšanas?” un apkopoja īsas atziņas, prezentējot tās citiem dalībniekiem.
Gribam pateikties VPIP psiholoģei N.Kļeščai, Reģionālā vācu valodas un Vācijas valstsmācības tālākizglītības centra vadītājai M.Rumjancevai, Daugavpils Vienības pamatskolas Svešvalodu skolotāju MK vadītājai un angļu valodas skolotājai Ž.Olehnovičai par sadarbību un interešu izglītības skolotājām D.Melānei, I.Riekstiņai un K.Hanzenai par savas pieredzes popularizēšanu pilsētas pedagogiem!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
24.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Inese Kapteine