Dzimtās valodas diena Rīgā

24.02.2014.

21.februārī uz Rīgu devās Latviešu valodas aģentūras (LVA) rīkotā konkursa skolu jaunatnei „Dzimtas stāsti. Ar saknēm Latvijā” dalībnieki no Daugavpils Saskaņas pamatskolas, 3.vidusskolas un 16.vidusskolas, lai piedalītos LVA Starptautiskās dzimtās valodas dienas pasākumos.—–
Jau ierodoties Rīgas Latviešu biedrības namā, mūs sagaidīja mazas dāvaniņas (pildspalvas, bloknoti, atstarotāji), kurus rotāja šī gada moto „Cieni valsti. Runā latviski!”
Pasākumu atklāja LVA direktors J.Valdmanis, pēc kura uzrunas sekoja konkursa žūrijas atzinumi, ieteikumi un novēlējumi un konkursa laureātu apbalvošana.
Turpinājumā mums bija iespēja noklausīties Valsts vēstures arhīva pētnieces Inas Grosenas interesanto stāstījumu par katra iespējām veidot savas dzimtas koku, piemēram, kur nepieciešams vērsties pēc palīdzības, kādi dokumenti nepieciešami. Pētniece izrādīja arī senos personu apliecinošos dokumentus, cilvēku uzskaites kartītes vēl no muižu laikiem un vecākos Latvijas dzimtu kokus.
Arheologs Rūdolfs Brūzis savukārt iepazīstināja ar senākajām Latvijas dzimtām, to vēsturi, kā arī pastāstīja par arheoloģiskajos izrakumos atrastajām rotaslietām un ieročiem un Latvijas karoga vēsturi.
Vēsturisko romānu triloģijas „Zīmogs sarkanā vaskā” autors, rakstnieks Jānis Lejiņš, klātesošajiem aizraujoši izklāstīja faktus par hroniku tapšanu un to ticamību, par savu romānu tapšanas gaitu. Pēc šīs triloģijas motīviem top jauna daudzsēriju filma, kuras pirmos nofilmētos kadrus J.Lejiņš nodemonstrēja klātesošajiem.
Pasākuma noslēgumā visiem bija iespēja noklausīties folkloras kopas „Vilki” neaizmirstamo priekšnesumu.
Skolēnu un skolotāju vārdā sakām paldies Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldei par iespēju piedalīties šajā labi organizētajā pasākumā un lietderīgi pavadīto laiku!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 16.vidusskolas
latviešu valodas un literatūras skolotāja
Inese Suhane