Ēnu diena Daugavpils 10.vidusskolā

 14.02.2014.

Daugavpils 10.vidusskola ir aktīva Ēnu dienas pasākumu atbalstītāja. Skolas aktivitāte ir izmērāma ne tikai ar to, cik daudzi skolēni kļuva par ēnām dažādos pilsētas un valsts uzņēmumos un iestādēs, bet arī ar to, ka skola jau otro gadu piedāvā ēnošanai savas vakances.—–
Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šogad ēnotāju interese par profesijām, kas saistītas ar izglītības iestādes darbības nodrošināšanu, bija daudz lielāka un ģeogrāfiski plašāk pārstāvēta. Pavisam skolas direktori, izglītības psihologu, sociālo pedagogu, karjeras konsultantu un direktores vietnieku administratīvi saimnieciskajā darbā ēnoja 16 skolēni no dažādām Daugavpils pilsētas un Latgales reģiona skolām.
Skolas direktores ikdienu vērot savām acīm vēlējās četri skolēni (J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskola, J.Pilsudska valsts poļu ģimnāzija, Krievu vidusskolas-licejs). Vispieprasītākā bija izglītības psihologa profesija, par kuru interesējās 7 skolēni no dažādām Daugavpils un Latgales skolām (Daugavpils 10.vidusskola, Daugavpils 12.vidusskola, Daugavpils 15.vidusskola, Vienības pamatskola, Līvānu 2.vidusskola).
Ēnu dienas laikā skolēni ieraudzīja izvēlēto profesiju „no iekšpuses”, vēroja un arī paši aktīvi veica uzticētos ēnojamo pienākumus. Sadarbība sniedza pozitīvas emocijas ne tikai ēnām, bet arī ēnojamie jutās ļoti gandarīti par to, ka skolēni tik apzinīgi un nopietni uztver savu neparasto misiju.
Lūk, ko par Ēnu dienā redzēto atvadoties teica skolas direktores ēna Jūlija: „Bērnībā sapņoju kļūt par skolotāju, bija interesanti uzzināt par šīs profesijas augstāko karjeras pakāpi. Ir ļoti interesanti uzzināt, kā notiek svētki, kā notiek darba process, kādi ir cilvēki, kas atbild par dažādām skolas dzīves jomām”, bet Evita pauda: „Esmu sajūsmā par šo dienu! Tik daudz pozitīvu emociju! Ļoti draudzīgi un profesionāli skolotāji, ļoti viesmīlīgs kolektīvs. Šo dienu ilgi neaizmirsīšu!”
Esam pateicīgi visiem skolēniem, kuri izrādīja vēlmi kļūt par ēnām. Esam pārliecināti, ka gūtais ieskats profesijās palīdzēs saprast, cik nozīmīgs ir ikviena cilvēka darbs, cik svarīgi ir būt tur, kur tu vari būt noderīgs cilvēkiem un realizēt savu potenciālu.
Daugavpils 10.vidusskolas ēnojamo komanda aicina arī citas Daugavpils izglītības iestādes piedalīties Ēnu dienā un piedāvāt vakances arvien jaunām ēnām. Šī pieredze arī mums, pieaugušajiem, ir ļoti nozīmīga.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 10.vidusskolas
karjeras konsultante
Jekaterina Kovaļevska