Suņu paraugdemonstrējumus vērojot

 06.02.2014.

No agras bērnības daudzi bērni sapņo par policista, robežsarga, ugunsdzēsēja profesijām. Š.g.6.februārī Daugavpils pilsētas 17.pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņiem bija iespēja tikties ar robežsargiem – kinologiem.—–
Instruktore Ilze Jankovska stāstīja par kinologu darbu robežsardzē, muitā un policijā. Kinologi ir tie cilvēki, kuri visu zina par suņiem un ar tiem strādā. Savā darbā viņi izmanto dažādu sugu suņus. Bērniem bija ļoti interesanti un aizraujoši vērot kinologu un suņu darba paraugdemonstrējumus, novērtēt pēddziņu apgūtās prasmes. Apmācība ir svarīgs posms suņa dzīvē: bez vajadzīgo iemaņu apgūšanas suns nevar pildīt savus darba pienākumus. Dienesta dzīvnieki tiek apmācīti īpašām vajadzībām: pēdu meklēšana, cilvēka aizsardzība, cilvēka meklēšana, narkotisko vielu meklēšana.
Tikšanās laikā mazajiem interesentiem bija iespēja iepazīties ar kinologu un dienesta suņu ikdienas darbu, proti, kinologi ar dienesta suņiem demonstrēja paklausības elementus, narkotisko vielu meklēšanu bagāžā, priekšmetu meklēšanu apvidū, bīstamu personu aizturēšanu un neitralizēšanu.
Bērni ar sajūsmu un aplausiem sagaidīja katru kinologa un suņa paraugdemonstrējumu.
Tikšanās beigās bērni par piemiņu nofotografējās kopā ar kinologiem un viņu suņiem.
Ir jāatzīst, ka ļoti svarīgi pierobežas pilsētā dzīvojošiem bērniem dot sākotnējus priekšstatus par robežsardzes lomu valsts drošības nodrošināšanā, kā arī popularizēt valsts robežsardzes tēlu sabiedrībā. Bagātinājušies ar iespaidiem, bērni visu dienu pieminēja lielo suņu paklausību, sapratni. Daži bērni izteica vēlmi nākotnē strādāt par robežsargiem. Pirmsskolas iestādē top bērnu zīmējumu izstāde par robežsardzes tematiku.
Mēs vēlreiz gribam pateikties kinologu grupai: Irēnai Ļutajai un viņas uzticīgajam draugam un darba biedram – dienesta sunim Emīlijai, Borisam Šromam un dienesta sunim Leikam, Ivaram Kudiņam un dienesta sunim Kerijai, kā arī Vitālijam Bulavskim par šī pasākuma organizēšanu!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
17.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Mārīte Grigorjeva