Zīļuks ceļo pa Daugavpili

 05.02.2014.

Šogad literāro pasaku autorei, māksliniecei Margaritai Stārastei aprit 100 gadi. M.Stārastes pasaku grāmatās koki redz un dzird, burkāni un kāposti ir dzīvi, lāči, zaķi un citi meža zvēri sarunājas. Visi viņas pasaku varoņi draudzējas, kad viņiem ir labi, viņi raud, kad ir slikti – tāpat, kā tas mēdz notikt cilvēku dzīvē. Savas pasaku grāmatas autore arī ir ilustrējusi. Mākslinieces zīmējumi ir unikāli – tajos attēlota labestība un mīļums, skatāmi personificēti dabas tēli.—–
Ar iemīļotās mākslinieces un rakstnieces Margaritas Stārastes „Zīļuku”, kurš ceļojis pa pasaku zemi, izaugusi ne viena vien paaudze. Izrādās, ka šo grāmatiņu māksliniece ir zīmējusi divas reizes.
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes latviešu valodas, sociālo zinību un vizuālās mākslas izglītības metodiķes aicināja Daugavpils pilsētas vispārizglītojošo skolu 5.klašu skolēnus iepazīties ar M.Stārastes literāro pasaku „Zīļuks”. Izlasot pasaku, konkursa dalībnieki iejutās galvenā varoņa tēlā, sacerot, rakstot un ilustrējot savus radošos darbus par ceļošanas un tūrisma iespējām Daugavpilī. Radošo darbu (literāro pasaku un to ilustrāciju) konkurss noritēja līdz 2014.gada 13.janvārim.
Radošo darbu un zīmējumu konkursā iesaistījās skolēni no deviņām Daugavpils skolām: 3.vidusskolas, 9.vidusskolas, 10.vidusskolas, 11.pamatskolas, 12.vidusskolas, 15.vidusskolas, Centra vidusskolas, Krievu vidusskolas-liceja un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas. Skolēnu iesniegtie darbi tika apkopoti radošo darbu krājumā „Zīļuka ceļojums pa Daugavpili”. Kopā konkursam bija iesniegti 26 Daugavpils pilsētas skolu audzēkņu darbi (12 zīmējumi un 14 ilustrētas literārās pasakas), kas atklāja dalībnieku radošās spējas, mākslinieciskās prasmes un iemaņas. Vēlamies teikt lielu paldies ikvienam dalībniekam un skolotājiem konsultantiem. Ceram, ka katram krājuma „Zīļuka ceļojums pa Daugavpili” lasītājam šis ceļojums būs aizraujošs un brīnumiem piepildīts, kas ļaus mūsu pilsētu ieraudzīt pasakainu un cerīgi krāsainu…
Š.g. 3.februārī Latgales Centrālajā bibliotēkā radošo darbu noslēguma pasākumā, kad notika arī izveidotās pasaku grāmatas prezentācija un izstādes atklāšana, tika sveikti visi konkursa laureāti.
Paldies par sadarbību un atsaucību izstādes organizēšanā Latgales Centrālajai bibliotēkai!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe
Ilona Bohāne
t.65432102