Jauna Daugavpils un Utenas sadarbības dimensija

04.03.2014.

Š.g. 28.februārī Daugavpils 10.vidusskolas skolotāju un skolēnu delegācija viesojās Utenā (Lietuva), ar kuru mūsu pilsētu saista cieša sadarbība kultūras jomā. Šoreiz brauciena mērķis bija saistīts ar izglītības jomu – sadarbības līguma parakstīšana starp Daugavpils 10.vidusskolu un Utenas A.Šapoka ģimnāziju.—– 
Skolotājus un skolēnus gaidīja notikumiem bagāta, aizraujoša diena. No sākuma visiem tika piedāvāts Utenas reģionālā profesionālā mācību centra apmeklējums. Mācību iestādes direktors pastāstīja par specialitātēm, kuras šeit var apgūt, par realizējamajiem Eiropas fondu projektiem, par mācību centra perspektīvām. Skolotājiem un skolēniem tika parādīti divi jaunie mācību centra korpusi, kuri tika uzcelti, pilnīgi aprīkoti un nodrošināti ar materiāli tehnisko bāzi, pateicoties ES fondu atbalstītajiem projektiem.
Tad visi devāmies uz Utenas A.Šapoka ģimnāziju, kur delegāciju sagaidīja ģimnāzijas direktors S.Brasiūnas un administrācijas pārstāvji. Utenas A.Šapoka ģimnāzija tika uzcelta 1996.gadā, tā ir viena no lielākajam ģimnāzijām šajā pilsētā. Ģimnāzija tika nosaukta par godu slavenajam lietuviešu vēsturniekam Adolfam Šapokam, kurš dzimis netālu no Utenas. Ģimnāzijā mācās 582 skolēni, strādā 53 skolotāji. Utenas A.Šapoka ģimnāzija ir Viļņas Universitātes sadarbības partneris. Ģimnāzija sadarbojas ar skolām Polijā, Norvēģijā, Spānijā, Baltkrievijā.
Skolotājiem un skolēniem tika piedāvātas dažādas programmas. Kamēr Daugavpils 10.vidusskolas skolēnu pašpārvaldes pārstāvji iepazinās ar ģimnāzijas pašpārvaldes darbu, piedalījās deju meistarklasē un vienkārši dalījās iespaidos (starp citu – angļu valodā), skolotāji nodarbojās ar nopietnām lietām. Ģimnāzijas direktors prezentācijā par mācību iestādi uzsvēra, ka tās stiprās puses ir augstie sasniegumi mācībās, sportā, ārpusklases darbā (skolā darbojas 25 pulciņi). Utenas A.Šapoka ģimnāzijas mērķis: „ģimnāzijas audzēknis, kurš sasniedzis augstus rezultātus mācībās un ir spējīgs iegūtās prasmes pielietot praksē”. Direktors novadīja ekskursiju pa skolu. Visus klātesošos pārsteidza plašās un gaišās ģimnāzijas telpas, skolēniem ir pieejamas 3 lasītavas, izstāžu zāle, keramikas studija, horeogrāfijas zāle, pūtēju orķestra kabinets, trenažieru zāle u.c.
Utenas A.Šapoka ģimnāzijas direktors Saulius Brasiūnas un Daugavpils 10.vidusskolas direktore Valija Salna apsprieda turpmākos sadarbības soļus. Tika pārrunāts jautājums par kopīgiem partnerības projektiem programmas Erasmus + ietvaros.
Tikšanās rezultātā tika parakstīts Daugavpils 10.vidusskolas un Utenas A.Šapoka ģimnāzijas sadarbības līgums, kas paredz daudzveidīgu sadarbību starp mācību iestādēm, attīstīt skolēnu un pedagogu starpvalstu sadarbības prasmes, savas valsts kultūras, tradīciju, sporta, izglītības u.c. jomu popularizēšanas iemaņas, attīstīt spēju apzināties sevi kā vienotas Eiropas telpas pārstāvjus un citi izglītības iestādēm aktuāli sadarbības jautājumi.
Jāpiebilst, ka skolu sadarbības iniciators ir Utenas A.Šapoka ģimnāzijas ekonomikas un programmēšanas skolotājs Aļgis Bernots, kurš 2013./2014.mācību gadā Lietuvas Izglītības ministrijas projekta „Skolotāju kvalifikācijas paaugstināšanas un pārkvalifikācijas sistēmas attīstīšana” ietvaros veic skolotāja-stažiera misiju Daugavpils 10.vidusskolā.
Daugavpils 10.vidusskola ir pateicīga Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldei par atbalstu pieredzes apmaiņas pasākuma organizēšanā!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 10.vidusskolas
skolotāja
Diāna Streikuse