Preses konference Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē 28.aprīlī

29.04.2014.

28.aprīlī Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē notika preses konference, kurā pilsētas plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tika iepazīstināti ar izglītības jomas aktualitātēm.—–
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova iepazīstināja ar IZM aktualitātēm, kā arī pievērsās pilsētas izglītības jomas jautājumiem. Attiecībā uz skolēnu ēdināšanu, kuras organizēšana saskaņā ar MK prasībām vairākās skolās radījusi grūtības, tiek meklēti risinājumi: J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā, Daugavpils Krievu vidusskolā-licejā un 10.vidusskolā tiek izstrādātas renovācijas kartes, lai veiktu nepieciešamos darbus. M.Isupova atzina, ka skolu darba grafiki varētu mainīties un mācību diena varētu kļūt garāka, līdz ar to interešu izglītības iestādēm tas būs jāņem vērā, veidojot savu nodarbību grafikus.
Atbildot uz jautājumiem par bērnu sagatavošanu skolai, pārvaldes vadītāja uzsvēra, ka skolās notiek iepazīšanās nodarbības, bet sagatavošana mācībām skolā notiek pirmsskolas izglītības iestādēs. Bērns drīkst apmeklēt iepazīšanās nodarbības vairākās skolās, lai kopā ar vecākiem izvēlētos sev piemērotāko.
2014./2015.m.g. vecākiem nebūs jāiegādājas ne dienasgrāmatas, ne darba burtnīcas – tās tiks nodrošinātas skolā. M.Isupova pastāstīja arī par paredzētajām izmaiņām pedagogu darba finansējumā un valsts budžeta mērķdotāciju aprēķinā un sadalījumā.
Lai veiktu Daugavpils pilsētas izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepcijā noteikto izglītības attīstības prioritāšu 2013.-2017.gadiem kontroli, analīzi un turpmākās darbības plānošanu, skolās notiks 1., 5., 8. un 10.klašu skolēnu vecāku aptauja. Izglītības pārvalde rosināja Daugavpilī izveidot vecāku koordinācijas padomi, lai vecāki aktīvāk varētu iesaistīties izglītības jautājumu risināšanā, un pirmā sanāksme notika jau 16.aprīlī.
Eksperte projektu jautājumos Evelīna Balode pastāstīja, ka izglītības iestādes aktīvi izmanto iespējas pieteikties jaunajai programmai Erasmus+, kas ļauj iesaistīties vairākos projektos vienlaicīgi. No decembra Daugavpils pilsētas pašvaldība kā asociētais partneris piedalās Jēkabpils Izglītības iniciatīvu centra īstenotajā projektā romu bērnu un jauniešu integrācijai, un projekta ietvaros tiek organizēti izglītojoši semināri skolotājiem un citiem pašvaldības speciālistiem. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde Izglītības un zinātnes ministrijai ir iesniegusi projekta pieteikumu par sporta inventāra iegādi izglītības iestādēm.
Izglītības satura nodaļas vadītāja informēja par Latvijas 38.skolēnu zinātniskās konferences rezultātiem, uzsverot, ka pētniecisko darbu izstrāde ir laikietilpīgs un sarežģīts process, tāpēc iegūtās godalgotās vietas sagādā īpašu gandarījumu. Šogad konferencē iegūtas 9 godalgotas vietas: divas 1.vietas, četras 2.vietas un trīs 3.vietas, bet pavisam Latvijas konferencei tika izvirzīti 20 darbi.
Izglītības metodiķe pieaugušo izglītībā Ilze Onzule pastāstīja, ka maijā – jūnijā noslēgsies Daugavpils pilsētas domes finansētie latviešu valodas kursi iedzīvotājiem. No jūnija līdz novembrim visā Latvijā ar SIA „Lattelecom” atbalstu notiks akcija „Pieslēdzies, Latvija!”, kas uz bezmaksas datorprasmju apguves kursiem aicina seniorus. I.Onzule uzsvēra, ka pilsētā ir plašs pieaugušo izglītošanās iespēju piedāvājums, turklāt mācību centri ir gatavi organizēt jaunus kursus, ja pēc tādiem būs pieprasījums. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde turpina divreiz mēnesī rīkot bezmaksas nodarbības vecākiem, sniedzot psihologa padomus.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434