Inovatīvs virziens darbā ar vecākiem

07.05.2014.

Š.g. 28.aprīlī Daugavpils pilsētas 17.pirmsskolas izglītības iestādē notika seminārs pirmsskolas izglītības skolotājām „Projektu darbība kā viena no inovatīvām darba formām ar vecākiem”. Lai sadarbība ar vecākiem notiktu bērna personības interesēs, nepieciešams ciešs kontakts ar vecākiem, jo ģimene pirmsskolniekam – tā ir ļoti nepieciešama vide, kura daudzpusīgi attīsta bērna individualitāti. Līdz ar to vecāku iesaistīšana, viņu interese piedalīties mācību un audzināšanas procesā ir ļoti svarīga viņu pašu bērna attīstībai.—–
Analizējot dažādas vecāku un bērnu, vecāku un pedagogu sadarbības formas, mēs meklējām tādas, kuras ļauj bērnos attīstīt patstāvību problēmu risināšanā, prasmi organizēt savu darbību, un, tajā pat laikā, palīdz vecākiem izveidot draudzīgas attiecības ar saviem bērniem, formas, kuras neatstāj vecākus kā pasīvus vērotājus, bet gan ļauj viņiem kļūt par vienlīdzīgiem, ieinteresētiem un aktīviem dalībniekiem.
Mūsdienās aktuāls ir jautājums par ģimenes iekļaušanu bērna dzīvē pirmskolā, tāpēc mēs atradām risinājumu augstāk uzstādītajam mērķim – tā ir projektu metode darbā ar vecākiem. Mēs strādājām ar šo metodi veselu mācību gadu. Šī metode ir vērsta uz organizētu kopīgu radošu sadarbību starp bērnu, vecāku un iestādi. Vecāku radošajiem projektiem var būt dažāda tematika, kā piemēram „Sensorās un motorās attīstības nozīme agrā pirmsskolas vecumā”, „Patriotiskā audzināšana pirmsskolas vecuma bērniem”, „Latviešu valodas apgūšana dažāda pirmsskolas vecuma bērniem”, utt. Svarīgi atzīmēt, ka šo projektu realizācijas procesā vienlaicīgi un paralēli tiek risināti audzinošie, izglītojošie, psiholoģiskie un radošie uzdevumi, jo projekta realizācijas gaitā tika organizētas daudzas dažādas darbības vecākiem ar bērniem.
Noslēgumā gribas uzteikt novadīto pasākumu efektivitāti, jo mēs redzam, kā vecākiem rodas patiesa interese par sava bērna dzīvi un attīstību pirmsskolas izglītības iestādē, rodas vēlēšanās piedalīties šajos pasākumos un kļūt par tuvu draugu savam bērnam, kā arī par aktīvu dalībnieku pirmsskolas izglītības iestādē.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
17.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Mārīte Grigorjeva
t.65426760