Latviešu valodas skolotāji viesojas Bebrenes pusē

29.05.2014.

Lai gan mācību gads jau gandrīz ir noslēdzies un skolas straujais ritms ir pieklusis, skolotāji joprojām vēl strādā, analizē un izzina. Tikai šoreiz pedagogi to darīja nevis savā pilsētā, bet gan Bebrenes pusē.—–
28.maijā pilsētas 19 latviešu valodas un literatūras skolotājas no Daugavpils 3., 9., 10., 12., 13., 15., 16.vidusskolas, Daugavpils Centra vidusskolas, J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja viesojās Bebrenes Vispārizglītojošajā un profesionālajā vidusskolā. Viens šīs mācību iestādes korpuss ir izvietots Bebrenes muižas kungu mājā, kurā agrāk saimniekojusi grāfu Plāteru–Zībergu dzimta. Šīs skolas ēkas fasādi un iekštelpas rotā skaisti dekoratīvi elementi. Skolas direktore Ērika Šaršune stāstījumā par šo ēku uzsvēra, ka arī skolēni novērtē ēkas vēsturisko mantojumu un cenšas skolas telpas uzturēt tīras un kārtīgas.
Izbraukumam semināram bija 2 daļas. Semināra 1.daļā skolas krāšņajā zālē mums bija iespēja pastrādāt – gan dalīties ar Labās prakses piemēriem („Teiksmainā Latvija” Inese Lutoka (Daugavpils Centra vidusskola), „Gals un sākums” Iveta Vasitova, Biruta Podvuiska (J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskola), „Valoda kā izteiksmes līdzeklis ikdienā un svētkos” Santa Lukaševiča (Daugavpils 15.vidusskola), „O.Vācieša, A.Čaka un V.Šekspīra attieksme pret mīlestību” Inese Suhane (Daugavpils 16.vidusskola)), gan, darbojoties grupās, izvērtēt 2013./2014.mācību gada laikā paveikto latviešu valodas un literatūras skolotāju metodiskajā apvienībā, gan kopīgi veikt „Vispārējās izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepcijas 2013.-2017.gadam” izpildes analīzi 2013./2014.mācību gadā latviešu valodas un literatūras skolotāju metodiskās apvienības ietvaros, kā arī izvirzīt metodiskā darba prioritātes latviešu valodas un literatūras metodiskajai apvienībai 2014./2015.mācību gadam.
Semināra 2.daļā ikvienam bija iespēja vairāk iepazīties ar šīs vietas kultūrvidi. Visas seno laiku muižas glabā kādus noslēpumus. Izrādās, ka arī šai muižai ir savi noslēpumi. Un tā ir pazemes ejas daļa, kas saglabājusies un pieejama apskatei. Arī skolotājiem dažādu pārsteigumu veidā bija iespēja iepazīt šo vietu un uzklausīt nostāstus par agrāko laiku ikdienu šai pusē.
Paldies ikvienam izbraukuma semināra dalībniekam par nopietnu un atbildīgu darbošanos darba grupās. Tomēr vislielākais paldies Bebrenes Vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas kolektīvam un direktorei Ērikai Šaršunei par viesmīlīgo uzņemšanu!
Ja kādam ir vēlme iepazīt Latvijas senās muižas, tad noteikti dodieties uz Bebreni! Lai izdevusies un skaista vasara!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Izglītības satura nodaļas
izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos
Ilona Bohāne

t.65432102