Mana valsts un es

15.05.2014.

Šī gada februārī Valsts kanceleja, gatavojoties Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 24.gadadienai, sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru izsludināja vidusskolēnu eseju konkursu „Mana valsts un es”, aicinot jauniešus rakstīt par mūsu valsts likteņgaitām, tās identitāti un pamatvērtībām.—–
9.maijā darbu autori un viņu skolotāji tika aicināti uz eseju konkursa „Mana valsts un es” noslēguma pasākumu, kura ietvaros varēja noklausīties Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas apsveikumu, vērtēšanas komisijas atziņas par uzrakstītajām esejām, oriģinālāko un radošāko darbu fragmentus, kā arī ieklausīties žūrijas diskusijā par valsts jēdzienu.
Pasākuma turpinājumā Ministru prezidente apbalvoja labāko eseju autorus un viņu pedagogus, savā runā uzsverot, ka „par valsti bieži runā kā par ko smagu, kā par pienākumu. Kaut ko abstraktu vai netveramu. Taču valsts nav nekas abstrakts vai netverams. Valsts esam mēs paši un tas, kāda valsts būs, ir atkarīgs arī tikai no mums pašiem. Patiesi spēcīga valsts sākas katrā pašā”.
Daugavpili šajā pasākumā pārstāvēja Daugavpils 16.vidusskolas 11.klases skolēns Ēriks Kjars, kurš godam izcīnīja augsto 3.vietu, pierādot, ka arī mazākumtautību skolu audzēkņi tic, ka Latvijas valsts ir mūsu lielākā bagātība:
„Kāpēc es vēl aizvien esmu tieši šeit, nevis kaut kur citur? Manuprāt, tā ir tā savādā apziņa, vārdos neizsakāmā sajūta, acīm nesaredzamā saikne, ko citi sauc par dzimtenes mīlestību, es teiktu – mīlestība pret savām mājām, pret vietām, kurām viennozīmīgi ir ļoti svarīga vieta manā sirdī.”
Apbalvošanai sekoja muzikāls sveiciens, pasākuma dalībnieku ekskursija pa valdības māju un kopīgs foto.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 16.vidusskolas
latviešu valodas un literatūras skolotāja
Inese Suhane