Comenius asistentūra – iespējas visiem!

25.06.2014.

Pagājušā gada novembrī Daugavpils Valsts ģimnāzijas pedagogu pulks kļuva lielāks – Mūžizglītības programmas Comenius asistentūras ietvaros ģimnāzijā strādāt ieradās vācu valodas asistents Tobiass Senfs no Vācijas. Jūlija vidū Tobiass atgriezīsies savā dzimtenē, lai turpinātu studijas un kļūtu par pilntiesīgu pedagogu.—– 
Droši vien daudziem skolotājiem, skolēniem un arī vecākiem būs mazliet skumji, jo Tobiass šai īsajā laika posmā ātri „iekaroja” mūsu sirdis. Programmas ietvaros ģimnāzijā ir darbojušies 4 asistenti (no Zviedrijas, Vācijas un Francijas), bet jāatzīst, ka jaunajam kolēģim gan cilvēcīgi, gan profesionāli iekļaušanās ģimnāzijas kolektīvā un Daugavpils ikdienā izdevās vislabāk.
Vislielākais paldies sakāms par skolēnu gatavošanu starptautiskajam vācu valodas eksāmenam – DSD II. Ikvienam skolēnam Tobiass veltīja laiku pat sestdienās, lai pārrunātu mutiskās daļas jautājumus, lai atrastu precīzākos formulējumus sarežģītām lietām vācu valodā, bet jūnija sākumā 11.a klases skolēniem mācīja argumentētās esejas rakstīšanas nianses. Arī Baiba Kokina, Žanis Sauļevičs un Jūlija Smirnova, gatavojoties valsts vācu valodas olimpiādei un debašu turnīram vācu valodā, ieklausījās skolotāja padomos, savukārt pārējiem ģimnāzijas audzēkņiem mācību stundās bija iespēja apgūt Vācijas vēsturi un uzlabot vācu valodas prasmes.
Tobiasam izdevās paplašināt gan skolēnu, gan skolotāju izpratni par vācu kultūru, mācību stundās piedāvājot mazāk zināmu un jauniešiem aktuālāku informāciju, kā arī iesaistoties Vācu kultūras pavasara pasākumu cikla organizēšanā (vācu dziesmu konkurss, futbola turnīrs, tikšanās ar Silviju Brici, vācu plakātu izstādes atklāšana u.c.), cepot piparkūkas un vienkārši sarunājoties par ikdienišķām lietām.
Daudziem skolēniem atmiņā paliks brauciens uz Zviedriju Nordplus projekta „Migrācija – ieguvumi un zaudējumi” ietvaros, kā arī tikšanās ar itāļu meitenēm AFS programmas ietvaros, bet skolotājam Valērijam Dudeničam un direktorei, kā arī dažiem vecākiem – interesantās vācu valodas nodarbības.
Pusgada laikā Tobiass gan kopā ar vecākiem, gan draugiem ir apceļojis Latviju, Lietuvu, Igauniju un Somiju (ceram, ka izdosies arī brauciens uz Krieviju), bet šonedēļ ir saņēmis dokumentu par latviešu valodas pamatprasmju apguvi.
Nākamos divus gadus Tobiass pavadīs Berlīnē, iegūstot skolotāja diplomu. Ticam, ka augstskolas pasniedzēji un vācu skolas skolēni un skolotāji novērtēs jaunā kolēģa pedagoga talantu un aizrautību, bet mēs kādreiz tiksimies, īstenojot kopīgus projektus.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Valsts ģimnāzijas
izglītības metodiķe
Renāte Malnace