Ar gaišām domām un vieglu sirdi – jaunajā mācību gadā!

27.08.2014.

Vasara izskan – ar dzērvju klaigām un koku zaru šalkoņu vējā, izzied – ar gladiolu un asteru daudzkrāsainību. Vēl mazliet un klāt būs rudens, un līdz ar to – jaunais, 2014./2015.mācību gads.
Sagaidot to, 26.augustā notika Daugavpils pilsētas pedagogu augusta konference, uz kuru bija sapulcējušies gandrīz 300 pašvaldības izglītības iestāžu vadītāji un pedagogi, kā arī biedrības „Psiholoģisko konsultāciju centrs “Intence”” realizētā projekta „Psihosociālā atbalsta un palīdzības sniegšana Daugavpils un Daugavpils novada skolotājiem, sociālajiem darbiniekiem un ģimenēm ar bērniem” dalībnieki.—–
Konferences ievadā tās dalībniekus sveica Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, savā uzrunā uzsverot pašvaldības veikumu visu pilsētnieku un īpaši izglītības jomas labā. J.Lāčplēsis apliecināja, ka tiks turpinātas un attīstītas sociālā atbalsta programmas, šogad nodrošinot bezmaksas ēdināšanu 1.-8.klašu skolēniem, kā arī iespēju visiem skolēniem izmantot bez maksas vienu no pilsētas sabiedriskā transporta veidiem. Domes priekšsēdētājs atzīmēja pedagogu lielo ieguldījumu jaunās paaudzes audzināšanā, veidojot patriotisma jūtas, ētiskās un morālās vērtības. Domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Dukšinskis iezīmēja nozīmīgākos izaicinājumus jaunajā mācību gadā un aicināja pedagogus aktīvi iesaistīties Daugavpils 740.jubilejas pasākumos gan pašiem, gan aicinot to darīt savus skolēnus.
Par 2014./2015.mācību gada aktualitātēm pilsētā un valstī pastāstīja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova. Īpaši priecē tas, ka skolas gaitas šogad uzsāks par apmēram 90 skolēniem vairāk nekā pagājušajā mācību gadā, bet pavisam klasēs ienāks 8846 izglītojamie. Klātesošie uzzināja arī par Izglītības un zinātnes ministrijas iecerēm jaunajam mācību gadam: par izmaiņām pedagogu darba samaksā, par valsts pārbaudes darbu norises kārtību, par jaunumiem mācību programmās u.c.
Latvijas Universitātes vadošā pētniece, Dr.phil., profesore Skaidrīte Lasmane uzstājās ar lekciju „Vērtību pieprasījums un piedāvājums mūsdienu Latvijā”, vēršot skolotāju uzmanību uz to, kā patērētāju sabiedrības apstākļos spēt saglabāt sevī un ieaudzināt arī savos skolēnos izpratni par patiesām vērtībām.
Mūsdienu straujais dzīves ritms paģēr visu laiku būt kustībā, steigties, censties pagūt visu, bieži vien aizmirstot par vissvarīgāko – sevi, savu fizisko veselību un garīgo labsajūtu. Profesionālās izdegšanas sindroma atpazīšanas un profilakses jautājumiem pievērsās psihoterapeite Olga Petkeviča. Medicīnas darbinieki un skolotāji savas profesionālās darbības dēļ ik dienu ir saskarsmē ar daudziem desmitiem, pat simtiem cilvēku, tāpēc visvairāk ir pakļauti izdegšanas riskam. O.Petkeviča sniedza ieteikumus, kā mazināt šo risku, kā iemācīties atslēgties un kontrolēt savu emocionālo stāvokli.
Konferences otrajā daļā projekta „Psihosociālā atbalsta un palīdzības sniegšana Daugavpils un Daugavpils novada skolotājiem, sociālajiem darbiniekiem un ģimenēm ar bērniem” vadītāja Daina Kriviņa sniedza ieskatu tā norisē un prezentēja rezultātus, savukārt dalībnieki atklāja savus „veiksmes stāstus”..
Projekta laikā, strādājot ar mērķauditorijām, tika apzinātas to galvenās problēmas, tāpēc psihoterapeite Ludmila Dijokiene un psiholoģe Linda Vingre atgādināja auditorijai „Tava dzīve – Tavās rokās”. Aicinājums atcerēties, ka mūsos dzīvo „iekšējais bērns”, kuram ir vajadzīgas rotaļas, atpūta, sarunas un garīgums, izskanēja no L.Dijokienes. L.Vingre vērsās pie skolotājiem vienkārši un izjusti, atgādinot, cik daudz ir atkarīgs no pašiem, lai dzīves krāsas vienmēr būtu spilgtas.
Lai ar labu omu tiek sagaidīta un pavadīta katra jaunā mācību gada diena!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434