Mainīties pašam, lai mainītu pasauli!

17.10.2014. 

Daugavpils ir Olgas Šestakovas pilsēta – te Olga ir dzimusi, par savu saukusi 13.vidusskolu, bet kopš 2011.gada septembra – arī Daugavpils Krievu vidusskolu-liceju, kurā jau ceturto gadu strādā par angļu valodas skolotāju.—–
Stāstot par ceļu uz nākotnes profesiju, Olga saka, ka sākumā studijām tika noskatīta Rīga, bet domas mainījās par labu palikšanai Daugavpilī, kad pēdējā skolas mācību gadā notika kāda ļoti īpaša tikšanās – ar savu tagadējo vīru. Olgas sapnis bija studēt angļu valodu, tāpēc likumsakarīga bija izvēlētā angļu valodas bakalaura programma Daugavpils Universitātē. Arī turpmākais notika ļoti apzināti: skolotāja profesija šķita „dzīvāka” un tāpēc pievilcīgāka par tulka darbu. Skolas laikā Olgai ļoti patika krievu literatūra, kuru mācīja Valentīna Titoka, tāpēc, kā atzīst pati konkursante, pedagoģes stila ietekme reizēm pamanāma attieksmē pret priekšmetu un skolēniem.
Vēl mācoties skolā, Olga jau ir izpaudusies kā skolotāja, palīdzot mācībās daudziem saviem radiniekiem, tāpēc nākotnes profesijas izvēle ģimenei nebija pārsteigums. Jaunā skolotāja atklāj, ka, lai gan pati savu profesiju uzskata par gana nopietnu, bieži ģimenes svinībās uzklausa jokus par to. Un, protams, kopā ar visiem arī pasmejas, jo humora sajūta palīdz arī stundās. Olga atzīst, ka nav viegli sevi raksturot, tomēr izvēle ir šie 5 vārdi: stabilitāte, analīzes spējas, taisnīgums, izpalīdzība, atbalsta sniegšana.
Olgai nav audzināmās klases, jo Daugavpils Krievu vidusskolā-licejā darbojas kuratoru sistēma, kuru skolotāja uzskata par lielu priekšrocību. Skolā Olga vada angļu valodas stundas 5. un 10.klases skolēniem, cenšoties klasē vienmēr uzturēt kārtību. Viņas piektklasnieki ir aktīvi, jautri, atbildīgi un atsaucīgi, savukārt desmitklasnieki ir inteliģenti, gudri, smalkjūtīgi un laipni. Bērni un jaunieši ir dažādi, un pieeju sameklēt katram nav vienkārši, taču kopīgu valodu palīdz atrast draudzīga, bet tomēr stingra attieksme, kā arī interesantas diskusiju tēmas. Talantīgā skolotāja atzīst, ka, lai ieinteresētu piektklasniekus, ir jāizveido tāds uzdevums, lai viņiem gribētos to izpildīt, savukārt, angļu valodas eksāmens ir labs stimuls, lai mācībām motivētu desmitklasniekus.
Jaunajai pedagoģei patīk, ka skolotāja profesija ļauj būt brīvai un radošai. Pat gatavošanos stundām Olga neuztver kā slogu, bet uzskata, ka tas ir ļoti interesanti. Arī analizēt pēc stundām, kas izdevās un kas ir jāuzlabo, ir vērtīgi. Jaunā skolotāja saka, ka darbā sagādā gandarījumu un prieku pozitīva saskarsme, bet īpaši patīkami ir redzēt, ka skolēni tiešām paši grib mācīties.
Taujāta, vai tiešām skolā viss ir tik jauki, Olga tomēr atzīst, ka mācību gada laikā ir maz brīvā laika, ko veltīt privātajai dzīvei, un pietrūkst arī kādas stundas ik dienu, lai labi izgulētos. Jaunajai skolotājai nav sava kabineta, tāpēc dienas laikā, kā viņa smejas, ir arī sporta pauzes – pāriešana uz citu telpu nākamajai stundai.
Ne kristāla bumbā veroties, bet vienkārši domājot par gadus 10 tālu nākotni, Olga cer uz digitalizācijas ātrāku ienākšanu mācību iestādēs un domā, ka visiem skolēniem tad būs planšetdatori, ka visus mājas darbus viņi pildīs elektroniski, ka vairs nebūs iespiestu burtnīcu un grāmatu… Jaunā skolotāja atzīst, ka elektroniskais žurnāls ir ļoti ērta lieta. Bet, tā kā visu paveikt datori tomēr nespēs, Olga ir pilnīgi pārliecināta, ka viņai pēc 10 gadiem jau būs krietna pieredze, kas noderēs, lai vēl efektīvāk pasniegtu angļu valodu.
Atbildot uz jautājumu, vai dzīve ir arī ārpus skolas, Olga smejas un stāsta, ka viņai patīk braukt ar mašīnu, lasīt, satikties ar draugiem un klausīties mūziku – kā jau katram jaunam cilvēkam. Un laimīga jaunā skolotāja ir tad, kad atrodas pozitīvā un aktīvā saskarsmē. Arī fotogrāfijā notvertajā mirklī Olga ir īpaši laimīga – ir 2011.gada jūlijs, un viņa gatavojas savām laulībām.
Olga uzskata, ka skolotāju darba kolektīvs no citiem atšķiras ar to, ka tas ir ļoti aktīvs un radošs, un neviens nebaidās uzstāties un parādīt sevi, jo katram skolotājam uzstāšanās prakse ir katru dienu stundās.
Nemaz nevar saprast, vai Olga runā nopietni vai joko, kad saka, ka skolotāja darba priekšrocības ir ekskursijas Skolotāju dienā, puķes un konfektes svētku dienās, kā arī iespēja būt radošai.
Bet pats galvenais sarunas iemesls tomēr ir konkurss „SWEDBANK jaunais Daugavpils skolotājs”, par kuru Olga zināja jau divus gadus – tik ilgi, cik konkurss notiek. Ziņa par viņas pieteikšanu šim pasākumam darīja jauno pedagoģi tiešām aizkustinātu un laimīgu. Skolotāja uzskata, ka dalība konkursā ir liels gods un balvas ir ļoti motivējošas. Pirmās emocijas, svinīgā pasākuma laikā izdzirdot, ka viņa ieguvusi „Swedbank” dāvanu karti 150 eiro vērtībā, bijis milzīgs prieks un arī gandarījums. Balva ir kā apliecinājums: iesāktais ceļš ir īstais un ved pareizā virzienā!
Taujāta, ko Olga gribētu novēlēt skolai, skolotājiem, skolēniem un sev, konkursa laureāte saka: „Skolai: lai top! Skolotājiem: lai viņi pilda savu darbu ar aizrautību! Skolēniem: palieciet motivēti un jautri!” Bet par vēlējumu sev Olga izvēlas Indijas neatkarības kustības vadītāja Mahatmas Gandija teikto: „You must be the change you want to see in the world!” Un noteikti šim vēlējumam piekritīsim un pievienosimies arī visi mēs!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434