Latgales novada skolēni spodrina tehniskās prasmes

28.11.2014.

Š.g. 22. novembrī Daugavpils Bērnu un jauniešu centrā „Jaunība” bija vērojama liela rosība – iemesls bija Tehniskās jaunrades diena Latgales reģionā, kas pulcēja ne vien bērnus un jauniešus no mūsu pilsētas, bet arī interesentus no apkārtējiem novadiem un pilsētām.—– 
Tehniskās jaunrades dienas visā Latvijā tiek rīkotas jau sesto gadu. Tehniskās jaunrades dienas organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlamentu un Robotikas klubu. Pasākums tiek īstenots LIAA projekta „Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma” ietvaros, to līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.
Jaunrades dienu ietvaros skolēniem tika piedāvātas dažādas darbnīcas – Robotikas darbnīca, kurā bija iespēja izveidot gaismas sekotāju robotu. Ķīmijas laboratorijā dalībnieki veidoja košus lēkājošus polimērus, kā arī izveidoja paši savas lavas lampas. Mehānikas praktikumā skolēniem bija iespēja pēc dotā šablona konstruēt spolmašīnas. Elektrostacijas darbnīcā jaunieši veidoja mainīgos luksoforus, kā arī mēģināja iegūt elektrību no augļiem. Nopietnākā no nodarbībām bija Minisumo robotu konstruēšana. Darbojoties komandā, tās četriem dalībniekiem nodarbības laikā bija jāveic robota mehānikas un elektronikas konstruēšana, kā arī jāizveido robota vadības programmu. Iznākumā katras komandas izveidotie roboti bez cilvēka vadības sacenšas savā starpā, ievērojot klasiskos sumo cīņas noteikumus, izgrūžot pretinieku no ringa. Neizpalika arī dalībnieku iecienītās spageti tiltu sacensības.
Bērnu un jauniešu centrā „Jaunība” sestdien pulcējas vairāk nekā 250 jaunieši, kuri interesējas par inženierzinātnēm. Jaunieši bija ieradušies no Dagdas, Preiļiem, Līvāniem, Vaboles, Ludzas, Riebiņiem, Vārkavas, Aglonas un Daugavpils.
Paldies RTU Studentu parlamentam, kas atsaucās aicinājumam Tehniskās jaunrades dienas organizēt tieši Daugavpilī, tā paverot lielākas iespējas pasākumu apmeklēt mūsu pilsētas izglītības iestāžu skolēniem, jo tā ir iespēja skolā iegūtās zināšanas un prasmes izmēģināt un pielietot reālajā dzīvē! Paldies Bērnu un jauniešu centra „Jaunība” kolektīvam par rūpēm, palīdzot organizēt pasākumu Daugavpilī!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Izglītības atbalsta nodaļas
Pedagoģe-karjeras konsultante
Santa Čeirāne
t. 29196866