Eiropas eTwinning ikgadējā konference Romā

01.12.2014.

No š.g. 27.novembra līdz 29.novembrim Romā, Itālijā norisināsies Eiropas ikgadējā konference, kas pulcēja vairāk nekā 500 skolotājus no dažādām Eiropas valstīm. Konferencē piedalījās arī Latvijas skolotāji – 2013./2014.mācību gada veiksmīgāko eTwinning projektu īstenotāji, konkursa „Nacionālā eTwinning balva 2014” finālisti un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras uzaicinātie viesi.—– 
Daugavpili konferencē pārstāvēja Saskaņas pamatskolas skolotājas Aļesja Šapkova un Tatjana Revina, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes eksperte projektu jautājumos Evelīna Balode. Daugavpilī pēdējos gados eTwinning projektus veiksmīgi īsteno ne tikai skolas, bet arī pirmsskolas izglītības iestādes, un, ieguvēji ir gan skolotāji, gan bērni, kas, atraktīvi sadarbojoties, realizē interesantas mācību tēmas. Konferenci ar uzrunu atklāja Itālijas Izglītības ministrijas valsts sekretārs, Eiropas Komisijas Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāta pārstāvis. Pēc tam Lords Deivids Putnams (Lord David Puttnam ) stāstīja par to, kā izglītības sistēmas tiek galā ar šādiem draudiem: „Klimata pārmaiņas: digitālas, ekoloģiskas un ekonomiskas”. Šī tēma bija arī konferences galvenais vadmotīvs. Konferences ievadā izskanēja, ka mēs īsti nezinām un nevaram prognozēt, kā modernās tehnoloģijas ietekmē jaunās paaudzes domāšanu, taču tas, ka IKT straujo gaitu vairs nevar apturēt, ir fakts. Tieši skolai jāspēj reaģēt uz izaicinājumiem, ko piedzīvo mūsdienu sabiedrība, skolotājam jābūt cilvēkam, kas seko līdzi jaunajām tendencēm. Tieši eTwinning platforma ir tas rīks, kas palīdz sazināties un dalīties pieredzē ar kolēģiem no dažādām valstīm. Gribas uzsvērt, ka arī darba valoda var būt ne tikai angļu, bet citas populārākās valodas. Konferences dalībnieki iepazinās arī ar Apvienotās Karalistes pieredzi, kā tiek godināti skolotāji, kas ceļ šīs profesijas pieredzi sabiedrībā: notiek svinīgs pasākums, kurā sabiedrībā populāri cilvēki (politiķi, žurnālisti, mūziķi) apsveic skolotājus, izceļ tos skolotājus, pateicoties kuriem dzīvē sasniegtas karjeras vai slavas virsotnes.
Konferencē skolotāji ar dažādu radošo darbnīcu, interaktīvo nodarbību un neformālu tikšanos palīdzību iepazinās, dalījās labās prakses piemēros, meklēja jaunus, radošus mācīšanas veidus un dalījās eTwinning projektu pieredzē. Tēmas darba grupā bija ļoti interesantas un inovatīvas, piemēram, kā mācību procesā var izmantot twitter tīklu, kā strādāt ar infografikiem, atbildīga interneta lietošana un drošības jautājumi un citas problēmas. Varēja novērot, ka daudzi skolotāju jau saplānoja jaunus projektus, satika domubiedrus, diskutēja un dalījās pieredzē.
Īpaši jāizteic pateicība Saskaņas pamatskolas vadībai, kas vairāku gadu garumā veicina savu pedagogu dalību eTwinnig projektu platformā un šīs skolas projekti ir ieguvuši Nacionālās balvas. Matemātikas skolotāja Aļesja Šapkova ir arī eTwinning vēstniece, kas popularizē šo projektu platformu Daugavpilī un apmāca kolēģus.
Dalībnieku vārdā jāpateicas arī Nacionālajam eTwinning atbalsta dienestam – Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrai, kas sedza visus ar dalību šajā konferencē saistītos izdevumus.

Visa informācija par konferenci pieejama konferences blogā http://conference2014.etwinning.net/

Uzziņai: eTwinning ir Eiropas skolu sadarbības tīkls, kura mērķis ir veicināt izglītības iestāžu sadarbību, izmantojot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT). eTwinning ir Eiropas Savienības izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta programmas Erasmus+ aktivitāte (daļa no KA2), kura tiek īstenota, izmantojot projektu kā metodi mācību un audzināšanas procesā un veicinot skolotāju tālākizglītību IKT un valodu jomā. eTwinning piedāvā drošu bezmaksas sadarbības platformu www.etwinning.net, kurā vairāk kā trīsdesmit Eiropas valstu izglītības darbinieki var darboties drošā interneta vidē – veidot virtuālos sadarbības projektus, izvietot savus metodiskos materiālus, piedalīties interešu grupās, piedalīties vebināros un tiešsaistes kursos par IKT izmantošanu skolā dažādos mācību priekšmetos, atrast sadarbības partnerus citiem projektiem. Kopš 2013.gada eTwinning īsteno pilotprojektu eTwinning Plus, kurā piedāvā sadarboties arī ar skolotājiem no Armēnijas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Moldovas, Ukrainas un Tunisijas. eTwinning var iesaistīties jebkura veida un līmeņa izglītības iestādes, kuras nodrošina izglītību bērniem un jauniešiem vecumā no 3 līdz 19 gadiem un jebkura mācību priekšmeta skolotāji.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
eksperte projektu jautājumos
Evelīna Balode
t.65425102
evelina.balode@daugavpils.lv