Pasaule svin Starptautisko „Paldies” dienu

05.01.2015.

PALDIES ir vienīgā valūta pasaulē, kas nav vēl mainījusi kursu. /Jānis Jaunsudrabiņš/ 
11.janvāris ir gada pats pieklājīgākais datums – šajā dienā atzīmē Starptautisko „paldies” dienu. Šajā dienā būtu vēlams pateikt paldies tiem, kas atrodas jums blakus, un visiem, kuri jums daudz nozīmē.—–
Šie svētki ir sākušies pēc ANO un UNESCO iniciatīvas. Pēc psihologu domām, cilvēki lieliski apzinās labas uzvedības nozīmi, to nepieciešamību ikdienas dzīvē, bet lielāko tiesu pateicība tiek pausta, neaizdomājoties par tās jēgu. Tomēr pateicības vārdiem ir maģiska iedarbība, ar to palīdzību cilvēki dāvina prieku cits citam un pauž uzmanību, bez kuras nevar dzīvot neviens cilvēks.
Psihologi ir pārliecināti, ka pateicības vārdi ir mutiski glāsti un tie spēj nomierināt un sasildīt ar savu siltumu. Galvenais, lai paldies tiktu teikts no visas sirds. Un ne par velti kopš seniem laikiem tautās eksistē ticējums – nedrīkst teikt paldies tajā mirklī, kad esi dusmīgs.
Un tas nav nejauši, ka, sniedzot informāciju tūristiem par zemi, uz kuru tie dodas, ļoti bieži tiek norādīts vārds „paldies”, kas, izrunāts pat ar akcentu tās valsts valodā, uz kuru tūrists ir aizbraucis, paātrina pakalpojumu sniegšanas ātrumu un uzlabo to kvalitāti.
Lai gan starp dažādu valstu valodu pateicības vārdiem ir arī atšķirības. Piemēram, angļu valodā „paldies” jeb „thank you” tik tiešām ir tikai pateicības vārdi, toties krievu vārdam „paldies” jeb „spasibo” ir daudz dziļāka nozīme: tas radās 16.gadsimtā no vārdu salikuma, kas tulkojumā nozīmē „glāb, Dievs”. Franču valodā „paldies” jeb „merci” nozīmē „peļņa”, kopš 12. gadsimta vārdu sāk izmantot, lai lūgtu žēlastību Dievam „demander merci”, bet laikiem ejot, paliek tikai „merci”. Vācu valodā „paldies” jeb „danke” nozīmē „atmiņas par sirdi”.
Latviešu valodas pateicības vārds „paldies” visticamāk ir cēlies no vārdu salikuma „palīdzi Dievs”. Līdz ar to katru reizi sakot kādam „paldies”, mēs vēlam viņam palīdzību no augstākiem spēkiem viņa gaitās.
Pateicība ir tās emocijas, ar kurām mēs varam pārvaldīt notikumu plūsmas. Japāņu zinātnieka Masaru Emoto pētījumā par informācijas ietekmi uz ūdens kristālisko struktūru atklāts, ka tieši pateicības emocijas radīja visskaistāko un sarežģītāko ūdens kristālu. Pateicības jūtas ir ārkārtīgi stipras, un tās ir vērts iemācīties apzināti savā dzīvē izjust. Pateicība ir enerģija, kuru mēs sūtām prom no sevis, kuru mēs izstarojam ap sevi apkārtējā telpā, līdz ar to arī aktivizējam pretējo notikumu plūsmu savā virzienā. Ja esam pateicīgi par kādu notikumu, mēs atļaujam šādiem notikumiem savā dzīvē ienākt vēl vairāk. Ja esam pateicīgi par to, ka mums ir brīnišķīgas attiecības ar kādu cilvēku, mēs aktīvi izvēlamies šo notikumu plūsmu arī turpmāk, un tā var pat vēl vairāk palielināties. Ja esam pateicīgi par to, ka mums ir aizraujošs darbs, kurā varam sevi piepildīt, tad aktivizējam plūsmu, lai saņemtu vēl vairāk to labo, par ko esam pateicīgi. Tas, par ko domājam, palielinās. Mēs paši varam izvēlēties, ko gribam palielināt savā dzīvē.
Psihologi piedāvā izpildīt interesantu vingrinājumu. Paņemiet papīra lapu un pildspalvu un sāciet rakstīt: „Es esmu pateicīgs par to, ka man ir…”.
Katru teikumu iesāciet tieši ar šiem vārdiem un tālāk turpiniet uzskaitīt, kas jums ir! Jo vairāk lietu atradīsiet, par ko pateikties, jo stiprāk sajutīsiet, kā pats varat veidot savu dzīvi! Padomājiet, vai visās dzīves sfērās esiet uzrakstījies kādu pateicību, lai kaut kas netiktu atstāts novārtā. Šo vingrinājumu vēlams aizpildīt katru dienu vienu vai divas nedēļas, un pēc 2 nedēļām varēsiet pats izdarīt secinājumus par to, vai ir nejaušības mūsu dzīvē.

PALDIES VISIEM SKOLOTĀJIEM, VECĀKIEM UN SKOLĒNIEM PAR SADARBĪBU!

Vispārizglītojošo skolu psihologu MA strādājošo psihologu vārdā
psihologu MA vadītāja
Anastasija Petrovska