„Mani septiņjūdžu zābaki stāv kaktā ar putekļiem apklāti.” (Aspazija)

25.02.2015.

Latviešu valodas aģentūra Eiropas Valodu dienā 2014 izsludināja radošo darbu konkursu „Mani septiņjūdžu zābaki stāv kaktā ar putekļiem apklāti” (Aspazija) vispārizglītojošo un profesionālās izglītības iestāžu skolēniem. Konkursu mērķis – popularizēt latviešu valodas lietojumu, rosināt skolēnus izzināt kultūrvēsturisko mantojumu, latviešu valodas lomu un nozīmi, katra iedzīvotāja līdzatbildību, kopjot un saglabājot latviešu valodu.—–
Šogad konkursā piedalījās jaunieši ne vien no Latvijas novadiem, bet arī no latviešu skolām ārvalstīs – no Ņujorkas Latviešu evanģēliski luteriskās draudzes Bronksas pamatskolas, Štutgartes Latviešu Skoliņas, Latviešu skolas Hamiltonā, Briseles II Eiropas skolas, nedēļas nogales skolas „Pūcīte” Īrijā, Ņūdžersijas pamatskolas, Bonnas latviešu skoliņas „Kamolītis”, Latviešu svētdienas skolas Maskavā un Korkas skoliņas Īrijā. Kopā bija iesūtīti 432 radošie darbi: 273 literārie darbi un 159 zīmējumi.
Kā minēts konkursa nolikumā, radošo darbu vērtēšanā tika ņemta vērā darba atbilsme tematam, autora domas atklāsme, oriģinalitāte un radošums temata risinājumā, valodas labskanīgums, kā arī darba vizuālā kvalitāte. Radošo darbu konkursa žūrijā piedalījās Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, UNESCO LNK ģenerālsekretāres p.i. Baiba Moļņika, Kultūras akadēmijas profesors, literatūrzinātnieks Raimonds Briedis, Rīgas Latviešu biedrības krājumu glabātāja Gaida Jablovska un Latviešu valodas aģentūras projektu koordinatore Velga Līcīte-Meldere.
Šā gada 20.februārī Rīgas Latviešu biedrības namā Dzimtās valodas dienas pasākumā notika laureātu sumināšana. Mēs lepojamies ar savas pilsētas skolēniem: radošo darbu grupā (vecuma grupā 10.-12.klašu skolēniem) 1.vietu ieguva Daugavpils 10.vidusskolas 12.klases skolniece Ineta Vaivode, bet zīmējumu grupā 1.vietu ieguva Kristīna Rutkovska (Daugavpils 3.vidusskolas 10.klases skolniece), 2.vietu – Lidija Lavrinoviča (Daugavpils 15.vidusskolas 2.klases skolniece), atzinības rakstu par informācijas vizualizēšanu – Rolands Smirnovs (Daugavpils Valsts ģimnāzijas 9.klases skolnieks).
Dzimtās valodas dienas pasākumu atklāja Latviešu valodas aģentūras direktors Jānis Valdmanis, kurš savā runā akcentēja to, ka „Latvijā sapratnes valoda ir latviešu valoda”, kā arī bija patiesi aizkustināts par skolēnu lielo interesi un aktivitāti konkursā. Pasākumā bija iespēja dzirdēt arī labāko skolēnu darbu fragmentu priekšlasījumus aktieru Karinas Tatarinovas un Jāņa Kroņa izpildījumā; iepazīt Aspaziju Jūrmalas pilsētas muzeja filiāles Aspazijas mājas vadītājas Ārijas Vanagas stāstījumā; uzzināt, ko vietvārdi vēsta par kurpēm, vīzēm un zābaciņiem valodnieces Laimutes Balodes un Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja darbinieces Līgas Miklašēvičas priekšlasījumā, kā arī pārbaudīt savas zināšanas un atjautību radošā viktorīnā. Pasākuma noslēgumā bija iespēja noskatīties teātra studijas „Rampa” un Ziemeļu dzimtas literāri muzikāls priekšnesums.
Vēlamies pateikties Latviešu valodas aģentūrai un Rīgas Latviešu biedrībai par organizēto pasākumu, kā arī sirsnīgi sveicam konkursa uzvarētājus, īpaši mūsu pilsētas skolēnus!

Fotoieskats Daugavpils laureati_Mani septinjudzu zabaki stav kakta ar putekliem apklati.pdf

Avots: www.valoda.lv

Informāciju apkopoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Izglītības satura nodaļas
izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos
Ilona Bohāne
t.65432102