25.marts – dzīvās vēstures stunda

30.03.2015.

Pagājusī marta nedēļa Latvijā un Daugavpilī aizritēja Komunistiskā genocīda upuru piemiņas zīmē. Gan pilsētā, gan skolās notika pasākumi, kuros savus dzīvesstāstus klāstīja padomju deportācijas un represijas pārdzīvojušie daugavpilieši.—–Genovefa Kečiņa, Jāzeps Stivriņš, Foma Morozovs un citi represētie viesojās Daugavpils Saskaņas pamatskolā, Daugavpils Valsts ģimnāzijā, Daugavpils Vienības pamatskolā un Daugavpils 10.vidusskolā. Piemiņas brīži notika arī Daugavpils Krievu vidusskolā-licejā un S.Broka Mūzikas vidusskolā. Sirmgalvji, kuri 1949.gadā vēl bija bērni, stāstīja par nāves ceļu uz nometnēm, par zaudētajiem tuviniekiem un līdzcilvēkiem, par bērnības gadiem badā un aukstumā, par dzimtenes mīlestību un spēju saglabāt cilvēcību un piedot. Viņi aicināja jauniešus atcerēties traģiskos vēstures brīžus un darīt visu iespējamo, lai Latvijā nekad vairs nebūtu autoritārisma vai totalitārisma.
Skolēni atzinīgi novērtēja iespēju dzirdēt dzīvos vēstures lieciniekus un pateicībā par stāstiem bija sagatavojuši īsus priekšnesumus 25.marta atceres pasākumam pie piemiņas akmens „Nevainīgajiem sarkanā terora upuriem”.
Cilvēka dzīvība un cieņa ir lielākās vērtības, kas jāsaudzē un jāmāca cienīt. Vēsturiskā atmiņa neiedzimst, tā tiek veidota, tāpēc paldies skolēniem un skolotājiem par atbalstu un ieinteresētību, par vēlmi saprast, piedalīties un atcerēties.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe
Signita Gabrāne
t.65407438