CLIL pieejai Daugavpils skolās – 10 gadi

11.05.2015.

Svešvalodu prasmes mūsdienās iegūst plašāku nozīmi. Ja agrāk, pirms 20 – 30 gadiem, svešvalodu zināšanas bija nepieciešamas pārsvarā saziņai, tad pašlaik tās ir gan saziņas līdzeklis, gan mācību priekšmetu apguves līdzeklis, jo jaunieši mācās dažādās pasaules valstīs, kur mācību priekšmetu apguve notiek svešvalodā.—– Tāpēc CLIL (Content and Language Integrated Learning – Satura un valodas integrēta apguve) pieejai mācību procesā mūsdienās ir svarīga nozīme. CLIL ir mūsdienīga un efektīva pieeja, kas ļauj nodrošināt izglītībā daudzveidību, veicina skolēnu motivāciju mācīties angļu valodu, sekmē starpdisciplināru pieeju mācību satura apguvei, komunikācijas, sadarbības prasmju attīstīšanu. CLIL pieeja paver iespēju pedagoga profesionālajai brīvībai, radošumam, izaugsmei. CLIL pieeja Daugavpils pilsētas skolās tiek izmantota no 2005.gada, kad Britu padomes finansētā projekta laikā tika sagatavoti 27 CLIL skolotāji. Pašlaik CLIL pieeja tiek īstenota 12 Daugavpils skolās, tajā iesaistīti 44 skolotāji un 604 skolēni vecumā no 1. līdz 12.klasei. Angļu valodā bērni apgūst dabaszinības, bioloģiju, matemātiku, sociālās zinības, politiku un tiesības, veselības mācību, vēsturi un ģeogrāfiju, pat vizuālo mākslu, mūziku un sportu! Ar Daugavpils pilsētas pašvaldības atbalstu katru gadu projektā iesaistās jauni dalībnieki. Visās skolās kā svešvaloda CLIL stundās pagaidām tiek izmantota angļu valoda.
No 5.maija līdz 8.maijam skolās notika CLIL nedēļas pasākumi, kuros dažāda vecuma skolēni rādīja, ko ir iemācījušies CLIL stundās. 1.- 4.klašu skolēni dziedāja, piedalījās zibakcijā, rādīja ludziņas angļu valodā, 5. – 6.klašu skolēni interesantā veidā stāstīja par to, ko ir uzzinājuši CLIL stundās, 7.- 8.klašu skolēni stāstīja par dažādām pasaules valstīm un mācījās veidot meksikāņu lelles un japāņu origami, 10.-12.klašu skolēni savukārt dalījās pieredzē par līdzdalību starptautiskajos projektos, kā arī bija sagatavojuši saviem vienaudžiem atraktīvus uzdevumus dažādos mācību priekšmetos. CLIL nedēļas pasākumos piedalījās skolēni un skolotāji no Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Daugavpils 3.vidusskolas, Daugavpils Centra vidusskolas, J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas, Daugavpils 9.vidusskolas, Daugavpils 10.vidusskolas, Daugavpils 12.vidusskolas, Daugavpils 13.vidusskolas, Daugavpils 15.vidusskolas un Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja.
CLIL stundās skolēniem tiek dota iespēja praktizēt, lietot to, ko ir iemācījušies, nevis tikai mācīties. Valoda un komunikācija ir vissarežģītākie no cilvēka uzvedības aspektiem. Iespēja domāt par mācību saturu dažādās valodās bagātina mūsu izpratni par dažādām idejām un paplašina iespējas rast jaunas pieejas dažādu problēmu risināšanai, iesaistot pilnīgi jaunas asociācijas un redzējumu. CLIL dod iespēju jauniešiem neatkarīgi no vecuma, sociālā statusa vai interesēm apgūt angļu valodu jēgpilnā ceļā.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Izglītības satura nodaļas
metodiķe bilingvālās izglītības jautājumos
Silvija Mickeviča
t.65423139