Aizritējusi Karjeras nedēļa 2015 Daugavpilī

23.10.2015.

Par tradīciju Daugavpilī kļuvusi Karjeras nedēļa, kas nu jau ceturto gadu notiek oktobra sākumā un ko organizē VIAA sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi, izmantojot Eiropas Komisijas Euroguidance programmas atbalstu.—–
Karjeras nedēļa sevī apvieno gan mainīgas, gan nemainīgas lietas. Lai pievērstu skolēnu un jauniešu uzmanību tādai svarīgai dzīves sastāvdaļai kā izglītības un profesijas izvēle, katru gadu skolēni tiek uzrunāti ar atšķirīgu reklāmas materiālu, simbolu, saukļu, ideju palīdzību. Šogad karjeras nedēļas moto bija „Atver profesijas durvis”, par simbolu tika izvēlētas „durvis”, kas ļoti spilgti apzīmē Karjeras nedēļas būtību – būt aktīvam, būt ieinteresētam un vērt vaļā durvis – pieredzei, zināšanām, prasmēm, kontaktiem, komunikācijai, sadarbībai.
Ir skaidrs, ka pirms vērt vaļā jebkādas durvis, lai uzzinātu, kas darba un izglītības pasaulē ir pieprasīts un aktuāls, jāsāk ar sevi – katram ir jāapzinās, ko es gribu, ko es spēju un protu, kas mani interesē – tās ir nemainīgās, bet fundamentālās lietas, kam jāpievērš uzmanība ne tikai Karjeras nedēļas lakā, bet visa mācību gada garumā, sākot jau no 7., 8.klases.
Šogad pilsētas izglītības iestāžu skolēniem bija iespēja atvērt durvis un ielūkoties 48 ārpusskolas aktivitātēs, kurās kopā piedalījās 3369 skolēnu, taču šogad daudz un dažādu pasākumu un aktivitāšu skolēniem organizēja arī skolās.
Karjeras nedēļas aktivitātes pilsētas skolēniem piedāvāja vairāk nekā 23 valsts, pašvaldības un privātie uzņēmumi, organizācijas, iestādes, biedrības, 4 profesionālās izglītības iestādes un 4 augstākās izglītības iestādes.
Karjeras nedēļas atklāšanas pasākumā uzmanība tika vērsta uz izglītības nozīmi un nepieciešamajām iemaņām darba tirgū, kā arī komunikācijas un saskarsmes prasmēm, kas ļautu pārvarēt iekšējās bailes, drošāk tikt galā ar dažādām situācijām, verot vaļā iestāžu durvis un meklējot savu ceļu un vietu dzīvē. Iesākumā pasākuma dalībniekus uzrunāja karjeras izglītības portāla Prakse.lv vadītājs Jānis Logins, daloties savā pieredzē un pastāstot, kādas profesijas vai jomas ir pieprasītas šobrīd darba pasaulē, kādas ir attīstības tendences, kādi darbinieki tiek sagaidīti un novērtēti darba tirgū un kā to ir iespējams sasniegt, ko skolēni un jaunieši var darīt savā labā jau tagad. Pasākuma turpinājumā Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” aktieru kursa audzēkņi aicināja skolēnus praktiski pavērt durvis un padarboties “Atbrīvotības istabā”, “Runas/valodas istabā”, “Imidža istabā” un “Pārliecības istabā”.
Nedēļas garumā skolēniem bija iespēja izzināt izglītības un darba iespējas ķīmijas un farmācijas nozarē, IT un inženierzinātņu jomā, izglītības, kultūras, mākslas un sporta pasaules, kā arī apkalpojošās sfēras profesijas, ar kurām cilvēki sastopas savā ikdienas dzīvē.
Daugavpils Universitātes (DU) dabaszinātņu un matemātikas fakultātes organizētajā pasākumā bija iespēja gan iegūt informāciju par ķīmijas un farmācijas jomā esošo profesiju klāstu, gan piedalīties zibakcijā, gan pavērot eksperimentus. Savukārt Reģionālais vācu valodas un Vācijas valstmācības tālākizglītības centrs skolēniem sniedza informāciju par izglītības iespējām Vācijā. DU Karjeras un iniciatīvu atbalsta centrs (KIAC) skolēnus aicināja uz praktiskām nodarbībām par dažādiem ar izglītību un karjeru saistītiem jautājumiem, kā arī brīvprātīgie aicināja iepazīties un tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, iesaistoties orientēšanās spēlē „Karjeras medības”.
Rīgas Tehniskās universitātes Daugavpils filiāle piedāvāja interesantas un praktiskas nodarbības, iepazīstot inženieru, enerģētiķu un IT speciālistu profesijas. Arī pilsētas sākumskolas klašu skolēniem bija iespēja iepazīt un izprast datorprasmju nozīmīgumu kopā ar īpašiem tēliem – Lēniju un Zipiju, ko piedāvāja Accenture Latvija.
Iepazīstot sporta pasauli kopā ar Daugavpils Sporta pārvaldi, skolēniem bija iespēja vērot draudzības spēli futbolā starp izveidotu skolu komandu un BFC „Daugavpils” komandu. Visas profesionālās izglītības iestādes skolēniem organizēja dažādas izglītojošas un radošas darbnīcas, kas ļāva ielūkoties dažādu profesiju ikdienas pienākumos. Kā iepriekšējos gados, tā arī šogad īpašu skolēnu interesi izraisīja mācību ekskursijas uz uzņēmumiem – vērojot, izzinot, iepazīstot darba vidi un tiekoties ar dažādu profesiju pārstāvjiem.
Prieks un gandarījums ir par to, ka ir pietiekami daudz atsaucīgu un ieinteresētu jauniešu, kas ir apmeklējuši vairākus pasākumus un aktivitātes, uzskatot, ka šādi karjeras izglītības pasākumi ir noderīgi, nepieciešami un sniedz labu pieredzi.

Bilžu galerija: Karjeras nedēļa 2015 Daugavpilī http://www.draugiem.lv/viaa/gallery/?pid=406467008  

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Izglītības atbalsta nodaļas
pedagoģe-karjeras konsultante
Santa Čeirāne
t.65407437