Ūdens – dzīvības pamats

21.10.2015.

No š.g. 2.novembra līdz 8.novembrim Daugavpils pilsētas 30.pirmsskolas izglītības iestādes „Sprīdītis” pirmsskolēni, darbinieki un vecāki aicina piedalīties dažādos pasākumos, kas veltīti karalim „Ūdenim”.—–
Nedēļas laikā tiks novadītas atklātās rotaļnodarbības, kurās notiks interesanti stāsti par ūdeni, dažādi eksperimenti, kā arī tiks apskatīts, kas dzīvo ūdenī. Vecākās un sagatavošanas grupas bērni veidos zīmējumus, kas tiks izstādīti uz iestādes žoga, kas stiepjas Tukuma ielas garumā blakus gājēju ietvei. Zīmējumu izstāde „Ekonomējam ūdeni” liks līdzcilvēkiem aizdomāties par ūdens ekonomiju ikdienā un to, cik svarīgs ir ūdens cilvēku dzīvē.
6.novembrī uz pasākumu iestādes zālē ciemos aicinās „Lāsīte”, kas aizvedīs bērnus, vecākus un skolotājus jaukā ceļojumā pa ūdens valstību, kur tiks spriests par globāliem jautājumiem „Ūdens ekonomija”, risinātas dažādas problēmsituācijas, piemēram: „Ūdens no krāna”, „Ūdens – upēs, ezeros, jūrā”.
Mūsu Ekoskolas šī gada tēma ir „Ūdens”, tāpēc arī Rīcības dienā tiks vairāk runāts, demonstrēts, apspēlēts ūdens. Rīcības dienas mērķi ir:
• parādīt bērniem saistību starp ūdens patēriņu un izmaksām;
• padziļināt izpratni par vienkāršiem pasākumiem ūdens patēriņa samazināšanai;
• palīdzēt pirmsskolēniem un plašākai sabiedrībai saprast, ka ūdens resursu taupīšana un saglabāšana ir vitāli nepieciešama mūsu nākotnei.
Kā stāsta Ekoskolas koordinatore Anita: “Šis būs ļoti jauks izglītojošs pasākums, kur bērni un līdzcilvēki spēs aizdomāties par to, ka ūdenim mūsu dzīvē ir īpaša nozīme. Ūdens tēma ir aizraujošs temats, kas veicina pirmsskolēna prasmju izveidi daudzās rotaļnodarbībās. Ūdenim piemīt unikālas īpašības, kas padarījušas iespējamu dzīvi uz šīs planētas. Mudinot pirmsskolēnus izpētīt, mēs varam parādīt, ka ūdens ir ne tikai dzīvībai svarīgs, bet arī interesants resurss”.

Pasākums – daļa no Starptautiskas akcijas.
7.novembris – Starptautiskā Ekoskolu Rīcības diena, kurā skolēni un jaunieši no visas pasaules aicina un iedvesmo sabiedrību uz pārmaiņām aktuālos vides jautājumos.
Latvijā Rīcības dienas notiks no 2.novembra līdz 8. novembrim, kad vairāk nekā 100 Ekoskolas visā Latvijā aicinās sabiedrību veikt videi draudzīgas aktivitātes. Pasākumus aicināts apmeklēt ikviens interesents.
Pirmā globālā Rīcības diena notika pērn, un tajā piedalījās 59 valstis, 46000 ekoskolas un vairāk kā 11 miljoni dalībnieku no visas pasaules..
Stāsti, video un attēli no visas pasaules tika publicēti starptautiskajā Ekoskolu programmas mājas lapā: www.eco-schools.org/wda

Rīcības dienu organizatori Latvijā – Vides izglītības fonds – savā paspārnē pulcē vairāk nekā 140 izglītības iestādes, t.sk. pirmsskolas izglītības iestādes, jauniešu centri, skolas un augstskolas. Ekoskolu programma pasaulē darbojas 59 valstīs un tajā iesaistījušās teju 45 tūkstoši skolu un augstskolu un 13 miljoni skolēnu un studentu. Ikviena skola var brīvprātīgi pievienoties Ekoskolu saimei, veicot videi un ilgtspējas principiem atbilstošas rīcības, vairāk informācijas – vwww.videsfonds.lv 
Latvijas globālās rīcības dienas mājaslapa: www.draugiem.lv/ricibas diena
Pasākumu informatīvi atbalsta draugiem.lv un portāls mammamuntetiem.lv

Pasākumu programma RicibasDiena2015.PDF

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
30.pirmsskolas izglītības iestādes
ekopadomes koordinatore
Anita Regža
654-30291