Iepazīstot dzimto pilsētu

03.11.2015.

Daugavpils pilsētas 4.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē, lai vairotu bērnu zināšanas par vēsturi un vietējās kultūras mantojumu, oktobris tika veltīts dzimtās pilsētas izzināšanai un iepazīšanai. Mūsu pirmsskolas izglītības iestādes skolotājas organizēja bērniem tematiskās pēcpusdienas un izzinošas aktivitātes, caur kurām bērni iepazina, cik neatkārtojami skaista un īpaša ir mūsu pilsēta, cik tajā ir daudz ievērojamu un skaistu vietu gan mūsdienu, gan vēsturiskajā kontekstā. Pasākumu ietvaros īpaša uzmanība tika veltīta kultūrvēsturiskās vietas – Dinaburgas cietokšņa iepazīšanai.—– 
Tematiskajās nodarbībās izmantojot dažādas darba formas un IT, skolotājas bērnus iepazīstināja ar cietokšņa vēsturi, stāstīja par funkcijām, kādas tas bija veicis, līdz kļuva par vēsturisku objektu, par šī objekta nozīmi toreiz un tagad, kā tas ir mainījies un pārveidojies laika ritējumā.
Tēlotājdarbības nodarbībās gan tapa cietokšņa maketi un Nikolaja vārtu atveidojumi, kas izdevās ļoti līdzīgi oriģinālam, gan arī tika apspēlēts cietokšņa motīvs. Bērni ar prieku un interesi kopā ar vecākiem apmeklēja cietoksni, izstaigāja tā ieliņas un apskatīja kultūrvēsturiskos objektus.
Organizējot šāda veida pasākumus, mēs bērnos audzinām patriotiskās jūtas pret savu pilsētu un valsti kopumā, aktualizējam bērnu izpratni par vēsturi, par pilsētai nozīmīgiem objektiem un to nozīmi un to, cik svarīgi ir saglabāt savu kultūras mantojumu.
Šo pasākumu ietvaros no izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas UNESCO saņēmām arī pateicības rakstu par bērnu iesaistīšanu vietējā kultūras mantojuma kopšanā, izcelšanā, popularizēšanā un vērtību stiprināšanā.

Pateicība Pateiciba_UNESCO_nedela_2015 (1).pdf

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
4.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Lilita Pudāne