Piektais pieredzes apmaiņas seminārs „Praktiskā nodarbība veiksmīgai latviešu valodas apguvei pirmsskolā”

02.11.2015.

Apmeklējot dažādus seminārus, var secināt, ka mūsdienīga izglītība ir ļoti plašs jēdziens un katrs tajā ieliek savu saturu. Protams, mūsdienīgu izglītību raksturo gan jauni paņēmieni un jaunas programmas, gan iespējas izmantot jaunas un modernas tehnoloģijas, kā arī moderni mācību kabineti.—– 
Tomēr pedagoģiskajā procesā visbūtiskākā nozīme ir tradicionālām vērtībām, ko varēja redzēt š.g. 28.oktobrī Daugavpils pilsētas 1.pirmsskolas izglītības iestādē latviešu valodas skolotājas Česlavas Celitānes latviešu valodas nodarbībā. Nodarbības gaita bija labi pārdomāta un strukturēta, bērni zināja, kā un ko darīt, jo tādā veidā viņi strādā vienmēr. Šajā vecumā (5 – 6 gadi) bērniem nodarbību laikā ir ļoti svarīgi zināt kas, pēc kā un kad būs, zināt paņēmienus un metodes, ko skolotāja izmanto ikdienas nodarbībās, jo tikai tad viņi jūtas ērti, droši, pārliecināti, ieinteresēti, atvērti komunikācijai un valodas apgūšanai. Skolotājas novadītā nodarbība bija daudzpusīga: bērni dziedāja, veidoja dialogus, spēlēja kustīgās spēles, krāsoja, atzīmēja, sagrupēja priekšmetus.
Visas nodarbības laikā skolotāja runāja tikai latviski, ja bērns nesaprata, skolotāja skaidroja ar žestiem vai kustībām – izmantoja ķermeņa valodu, kas palīdzēja bērniem saprast vārda nozīmi. Svarīgi, ka izmantojot ķermeņa valodu, bērni visu nodarbību pavada kustībā (it kā spēlējoties) un tāpēc nenogurst. Lielu uzmanību skolotāja pievērsa arī pareizai skaņu izrunai un latviešu valodas gramatikai – vienas nodarbības laikā bērni atkārtoja vietniekvārdus, skaitļa vārdus, lietvārda vienskaitļa un daudzskaitļa formas, lietvārda un īpašības vārda saskaņošanu, darbības vārda formas. No saturiskās puses tika sniegts ieskats vairākās tēmās: mans ķermenis, dārzeņi un augļi, krāsas, informācija par sevi.
Semināra otrajā daļā skolotāja Česlava iepazīstināja klātesošos ar savām metodiskajām izstrādnēm, kā arī prezentēja savas izdotās mācību un metodiskās grāmatas un darba burtnīcu, ko lietderīgi var izmantot gan pirmsskolas izglītības iestādē, gan vispārējās izglītības iestādēs sākumskolas posmā.
Paldies skolotājai Česlavai Celitānei par uzdrošināšanos dalīties pieredzē un Daugavpils pilsētas 1.pirmskolas izglītības kolektīvam par sirsnīgas gaisotnes radīšanu!

Informāciju apkopoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Izglītības satura nodaļas
izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos
Ilona Bohāne
t.65432102