Sveicam Latviju!

 17.11.2015.

     Nekur nav tik labi kā mājās… Mājas – tā ir drošība un miers, labi zināma kārtība, tās ir pierastas un ierastas mīļas lietas, skaņas, smaržas. Māju sajūta ir tik grūti aprakstāma, tā ir pazīstama ikvienam, bet tomēr katram sava. Tā veidojas no daudzām sīkām detaļām, kas katra par sevi nav nekas īpašs, tomēr, tās kopā saliekot, Tu jūti – jā, tās ir TAVAS MĀJAS!

Vai esi padomājis, kas veido LATVIJAS – MŪSU KOPĪGO MĀJU – SAJŪTAS?—– 
Varbūt caur ledus kārtu izlauzies nepacietīgs, trausls un reizē tik stiprs sniegpulkstenītes zieds, zaļā miglā tinušies koki, ievziedu reibinošā smarža un ceriņu aromāts, lakstīgalas treļļi un dzeguzes kūkošana, bērzu sulas svaigums, melni uzarta kūpoša zeme, Gaujas straujais tecējums…
Vasaras pļavu sulīgais zaļums, agro rītu miglas vāli, svēteļa klabināšana staba galā uzvilktā ritenī, ezeru gludā ūdens spoguļi, siena zārdu tvīksmīgā elpa, skanīgs “Līgo, līgo!”, kas aizvijas pāri pakalniem, uz kuriem spoži deg Jāņu ugunskuri, mežmalas piesaulītē nobriedušo zemenīšu uz mēles saldi kūstošā garša, tumši pelēks padebesis un pērkona dārdi, jūras zilais klaids un Kolkasraga smilšu zelts, rudais labības lauks, kuru rotā sarkanas magones un zili rudzu ziedi, apgarotas cilvēku sejas 15.augustā Aglonā…
Vai Latviju jūti, kad agros rītos zirnekļa tīklos dzidri mirdz rasas lāses, kad rudzu milti pārtop siltā un smaržīgā klaipā, kad dzērves sasaukdamās un solīdamas atgriezties, dodas uz dienvidiem, kad purvu pelēkos ciņus izrotā spoži sarkano dzērveņu krelles, kad rudens ota koku lapas krāso zelta un kapara krāsās, kad pie apģērba svinīgi piespraud sarkanbaltsarkano lentīti?
Latvija ir arī tikko izkrituša sniega svaigajā smaržā, baltajos klajumos, cik tālu vien redzēt var, dziļajā un miera piepildītajā klusumā, piparkūku smaržā, sveču siltajā gaismā…
Latvija skan tūkstošos balsu Mežaparka Lielajā estrādē, iezīmējas staltu puišu un smuidru meitu izdejotos rakstu rakstos.
Tautasdziesmās, Raiņa, Aspazijas, Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša dzejā, Emiļa Melngaiļa, Jurjānu, Raimonda Paula, Imanta Kalniņa un Mārtiņa Brauna mūzikā arī ir Latvija.
Saliec SAVU LATVIJU no maziem ikdienas mirkļiem – no tā, ko redzi, ko jūti, ko dzirdi, ko sasmaržo un sagaršo! Saliec, ieliec un glabā – dziļi savā sirdī! Lai vienmēr to jūti sevī, lai TAVA LATVIJA ir drošībā, lai Tu esi drošībā – SAVĀ ZEMĒ, SAVĀ TAUTĀ, SAVĀ LATVIJĀ – MĀJĀS!
Un pāri mums visiem, mūs un mūsu mājas sajūtu sargājot, lai vienmēr spoži mirdz Brīvības pieminekļa trīs zvaigznes, bet vēl augstāk – mūžīgais Piena ceļš!