Pieredzes apmaiņas pasākums „Veselības veicināšanas pamatnostādnes bērniem ar speciālām vajadzībām”

18.12.2015.

Fiziskās aktivitātes un sports ir būtisks veselību veicinošs faktors jebkurā vecumā, piemērotas fiziskās aktivitātes nepieciešamas gan fiziskās, gan garīgās veselības nodrošināšanai, kā arī pozitīvi ietekmē bērna veselību un psihosomatisko stāvokli. Pirmsskolas vecuma bērniem ir svarīgi organizēt nodarbības ar vispārattīstošo un koriģējošo vingrošanu, elpošanas vingrošanu, kuras uzdevums ir veselības stiprināšana, fizisko spēju attīstīšana, kustību prasmju apgūšana un to patstāvīga izmantošana dažādās dzīves situācijās.—–
Daugavpils pilsētas 4.speciālā pirmsskolas izglītības iestāde dalījās savā darba pieredzē ar Daugavpils pilsētas vispārizglītojošo pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem un vecākiem veselību veicinošu un koriģējošu pasākumu organizēšanā bērniem ar speciālām vajadzībām. Pasākuma mērķis ir iestādes pieredzes popularizēšana veselības veicināšanas un profilakses pasākumu jomā, kas tiek regulāri veikti iestādē un ir ikdienas darba neatņemama sastāvdaļa, bērnu iepazīstināšanā ar veselīga dzīvesveida paradumiem ikdienā, radīt izpratni un atbildību par savu veselību un paņēmieniem, kā var saglabāt un nostiprināt savu veselību, jo tas ir pamats labai pašsajūtai un sasniegumiem mācībās un sportā.
Pasākumā piedalījās bērni no 1,5 līdz 6 gadu vecumam. Pirmsskolas izglītības sporta skolotāja T.Barkovska rādīja koriģējošo vingrošanu un fiziskās izglītības un veselības nodarbību, izmantojot daudzveidīgus vingrinājumus un pašgatavotu inventāru, stājas un pēdas korekcijai, elpošanas vingrinājumiem un pamatkustību attīstīšanai. Veicinot bērnu fizisko attīstību, kā arī balsta un kustību aparāta un ķermeņa stājas attīstību.
Pirmsskolas izglītības skolotājas J.Rodionova un I.Arhipova, izmantojot dažādas mūsdienīgas metodes, kā arī informācijas tehnoloģijas, caur aizraujošu sižetu, attēlojot dažādus ikdienas notikumus un tēlus, atklāja apkārtējās pasaules likumsakarības, veicinot katra bērna izziņas procesus, iepazīstināja bērnus ar veselīgu paradumu veidošanas pamatprincipiem, nodrošinot izpratni par veselīgu un sabalansētu uzturu, vitamīnu un sporta aktivitāšu nepieciešamību ikdienā, lai nodrošinātu mūsu organisma pareizu darbību un veicinātu labu pašsajūtu un radītu vēlmi būt veseliem, priecīgiem, apmierinātiem un raisītu kustību prieku, aktīvi sportojot.
Lai sasniegtu pozitīvus rezultātus veselības veicināšanas jomā, ir svarīgi sadarboties un rādīt pozitīvu piemēru gan ģimenei, gan skolotājiem. Papildinot savas zināšanas un veicinot sadarbību ar vecākiem, tika uzņemtas divas videofilmas ar vecāku piedalīšanos „Vecāki – vecākiem” un „Vecāki – pedagogiem”. Ar mūsu iestādes izglītojamo vecākiem un treneri I.Petrovu devāmies uz Daugavpils Olimpisko centru, kurā vecāki uzstājās pedagogu lomā un veselību nostiprinošus pasākums apskatījām no fizisko aktivitāšu un sporta konteksta. Daugavpils bērnu veselības centra fizioterapeite un mūsu iestādes audzēkņa mamma J.Timofejeva sniedza ieskatu iestādes pedagogiem no medicīnas viedokļa caur fizioprocedūrām un ārstniecisko vingrošanu.
Pasākumā piedalījās pirmsskolas izglītības skolotāji, sporta skolotāji, vadītāju vietnieki, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes veselības speciālists R.Bespjatijs, Daugavpils Iekļaujošas izglītības atbalsts centra speciāliste R.Latiša.
Sakām lielu paldies visiem, kas piedalījās šī pasākuma tapšanā un organizēšanā!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
4.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Lilita Pudāne