Janvāris – Roberta Mūka mēnesis

19.01.2016.

“Ai, Latgale, Latgalīte, no tava mazumiņa savāda gaisma staro…” tik mīļus vārdus par mūsu Latgali ir uzrakstījis dzejnieks un filozofs Roberts Mūks. Galēni – vieta Latgalē, kur 1923.gada 14.janvārī dzimis topošais rakstnieks. Izstaigājis pasaules ceļus, R.Mūks atgriezās Latvijā, rakstīja esejas, dzeju un kļuva pazīstams visā pasaulē. 2006.gada 4.janvārī R.Mūks aizgāja viņsaules ceļos. Janvāris pamatoti uzskatīāms par Roberta Mūka mēnesi.—–
Saulainā ziemas dienā, 15.janvārī, 9 izglītojamie no Daugavpils pilsētas izglītības iestādēm devās uz apbalvošanas pasākumu Galēnu pamatskolā. Roberta Mūka muzejs, Galēnu kulturvēstures biedrība jau 10.reizi rīkoja dzejniekam un reliģiju pētniekam Robertam Mūkam veltīto jaunrades konkursu. Šogad skolēni rakstīja par tematu: “Ko es darītu, uzjājis Stikla kalnā?” Konkursam tika iesniegti 410 darbi no 70 izglītības iestādēm. Mūsu pilsētu veiksmīgi pārstāvēja Daugavpils 15.vidusskolas 3.klases skolēni Evita Kozinda, Inna Bagrova un Matīss Didevičs; Daugavpils 11.pamatskolas 4.klases skolēni Marija Deiko un Ričards Černecovs; Daugavpils 17.vidusskolas 8.klases skolniece Jekaterina Širokova; Daugavpils 16.vidusskolas 10.klases skolniece Olga Naumova; J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas 11.klases skolniece Anita Kardele un PIKC ,,Daugavpils Tehnikums” 4.kursa audzēkne Evita Zeltiņa.
Daugavpils 15.vidusskolas 3.klases skolniece Evita Kozinda 2.- 4.klašu grupā ieguva 3.vietu. Patīkami atzīt, ka visi mūsu izglītojamie kļuva par laureātiem un saņēma Atzinības rakstus un pārsteiguma balvas.
Konkursa dalībniekiem tika sagatavots jauks koncerts, bet pēc svinīgās apbalvošanas visi tika aicināti uz svētku mielastu.
Dalība radošo darbu konkursos rosina skolēnus ne tikai saskatīt ikdienā neparasto un savdabīgo, bet arī dod iespēju izteikt savas pārdomas par tendencēm sabiedrībā.
Paldies Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes metodiķei Ilonai Bohānei par atbalstu un rosināšanu gan iesaistīties konkursā, gan apmeklēt R.Mūka radošo darbu konkursa noslēguma pasākumu!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 11.pamatskolas
latviešu valodas un literatūras skolotāja
Ināra Jaskeviča