Pamatskolas skolēni debatē par videi draudzīgiem auto

04.03.2016.

Pasaule nestāv uz vietas un nepārtraukti virzās priekšu: ienāk jaunumi zinātnē, tehnoloģijās, būvniecībā, mašīnbūvē u.c.
Š.g. 3.martā Latgales reģiona skolu (Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Daugavpils Saskaņas pamatskolas un Krāslavas Varavīksnes vidusskolas) 7.-9.klašu skolēni pulcējās Daugavpils Valsts ģimnāzijā, lai diskutētu par elektromobiļiem un to perspektīvām Latvijā.—– Sākotnēji temats šķita sarežģīts, taču skolēni veiksmīgi tika galā ar viņiem izvirzītajiem mērķiem un debatēja par tādām aktuālām tēmām kā vides problēmas, ko izraisa ar dzinēju darbināmās mašīnas un to kaitīgums dabai, par lielajām naudas summām, ko iedzīvotāji ik gadu tērē savu auto aprūpei un, protams, par elektromobilitātes popularizēšanu Latvijā.
Par elektromobiļiem pusaudži atklāja daudz vērtīgu atziņu. Neviens nevēlas būt atpalicējs. Ne tikai auto ražotāji, bet arī mēs paši arvien vairāk pievēršamies “zaļajai” domāšanai. Kā skārienjūtīgie mobilie telefoni ir guvuši popularitāti mūsu vidū, tā arī elektromobilis ienāks mūsu dzīvē ātrāk nekā mēs domājam. Mēs kļūsim dabai draudzīgāki, mazinot gaisa piesārņojumu pilsētās, kā arī dabas resursu izmantošanas ziņā. Varbūt elektromobilis šķitīs nesamērīgi dārgs, bet ir jāņem vērā auto izmantošanas iespējas ilgtermiņā, kas ļaus mūsu pasauli atbrīvot no “metāllūžņiem” – ar degvielu darbināmiem un sliktā tehniskā stāvoklī esošajiem auto uz ielām, un sagaidīt klusi ripojošo un dabai un cilvēka veselībai nekaitīgo auto.
Šoreiz panākumus guva Daugavpils Saskaņas pamatskolas 9. un 6.klases skolēni, Krāslavas Varavīksnes vidusskolas 8.klases skolēni, kuriem ir liela pieredze debatēs. Bet Daugavpils Valsts ģimnāzijas 7.un 8.klases skolēniem kā jaunpienācējiem diemžēl nācās cīņā piekāpties. Darbs devējam atdodas, un turpmāk arī zaudētāji kļūs par uzvarētājiem.
Aicinām arī citu skolu pamatskolu skolēnus debatēt un attīstīt savas prasmes publiskajā runā, analīzē un loģiskajā domāšanā!

Informāciju sagatavoja:
Latgales reģiona debašu centra
koordinatore
Rita Murāne