Par drošību domājot

20.05.2016.

Š.g. 17.maijā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) rīkoja atvērto durvju dienu un Daugavpils pilsētas 4.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes bērni no grupas „Pasaciņa” devās ekskursijā.—–
Nereti par ugunsdrošību cilvēki sāk domāt vien tad, kad uzzina par traģiskām ugunsnelaimēm vai nelaime piemeklējusi pašus. Tikai tad arī saprotam, ka lielo traģēdiju izraisījis šķietami neliels ugunsdrošības normu pārkāpums vai pašu neuzmanība. Pirms devāmies ekskursijā, pārrunājām, kā pareizi uzvesties uz ielas un sadzīvē. Papildinājām zināšanas par ceļu satiksmes noteikumiem, kuros bērni darbojas kā gājēji. Mēs pārrunājām, kā rīkoties nelaimes gadījumos un izsaukt attiecīgos palīdzības dienestus, kā aizsargāt sevi un savu īpašumu, kā pareizi izmantot dažādas sadzīves elektroierīces, kā pareizi rīkoties dabas stihiju un katastrofu gadījumos. Bērni centās apzināties personisko atbildību par savu drošību un veselības saglabāšanu.
Ekskursija sākās ar sarunu par sērkociņiem. Ejot uz VUGD, pārrunājām, ka sērkociņi vai šķiltavas izmantojami, tikai aizdedzinot sveci, gāzes plīti vai iekurinot krāsni. Noskaidrojām, kādi drošības noteikumi jāievēro, izmantojot sērkociņus vai šķiltavas. Bērni aktīvi runāja un risināja problēmsituācijas par elektrību. Kopā noskaidrojām, kādam nolūkam cilvēki ikdienā izmanto elektrību un kā tas saistīts ar ugunsdrošību.
Tad ceļa otrajā daļā apspriedām vismīļāko tēmu, kura mums visiem ir tuva – rotaļas, noskaidrojām, kāpēc rotaļas ar uguni ir bīstamas, kādi drošības noteikumi jāievēro, izmantojot uguni.
Kad beidzot nokļuvām galamērķī, mūs iepazīstināja ar ugunsdzēsēju ikdienu, parādīja tehniku, kā arī ļāva pielaikot ugunsdzēsēju darba tērpu, sniedza atbildes uz visiem jautājumiem, atgādināja par drošības noteikumiem un pastāstīja par iespēju nākotnē kļūt par ugunsdzēsēju.
Darbošanās izraisīja bērnu patiesu interesi un sajūsmu par iespēju pielaikot ķiveri. Jāsaka, ka ne tikai paši bērni, bet arī viņu vecāki bija ļoti priecīgi un pateicīgi par šo iespēju piedalīties ekskursijā.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
4.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes
pirmsskolas izglītības skolotājas
Irina Arhipova,
Jekaterina Rodionova
t.22334142