Daugavpils 12.vidusskola Zaļās klases konkursā “Kosmiskais piedzīvojums”

25,07,2016,

Daugavpils 12.vidusskolas 9.klases komanda un skolotājas Iveta Meškovska un Irēna Puncule no starptautiskā konkursa “Kosmiskais piedzīvojums’ atgriezās ar uzvaru. Konkursu organizēja AS “Latvijas Finieris” un bērnu zinātnes centrs “Z(in)oo”.—–
Zeme ir kosmosa sastāvdaļa. Izmaiņas kosmosā atspoguļojas arī uz zemes. Kosmosa nozare ir viena no tām, kas virza cilvēces tehnisko attīstību. Arvien vairāk palielinās kosmosa tehnoloģiju – roboti, telefoni, medicīna – pielietojums uz zemes. Tās tiek izmantotas arī meža nozares attīstībā, pētot un analizējot mežus, izgatavojot jaunas tehnoloģiskās iekārtas, un šoreiz Zaļā klase ielūkojās kosmosa noslēpumos.
Konkursa mērķis bija sniegt skolēniem iespēju izzināt kosmosa nozares perspektīvas, veicināt interesi par kosmosa ietekmi uz Zemi un izpratni par dabas likumu harmoniju.
Lai iekļūtu finālā, 2015./2016.mācību gada 2.semestra laikā bija jāveic trīs darbietilpīgi un radoši mājasdarbi par Marsa iekarošanu un kosmosa tehnoloģijām. Kamēr pārējie skolēni bauda vasaru, finālisti 5.–6.jūlijā piedalījās konkursa klātienes kārtā kempingā „Abragciems”, lai cīnītos par galveno balvu. Komandai un arī skolotājām bija jāiztur fiziskie pārbaudījumi, pēc kādiem atlasa īstos kosmonautus; jāatbild uz teorētiskajiem jautājumiem par kosmosu; jāizgatavo tāda raķete, lai tā aizlidotu pēc iespējas tālāk; jāparāda sava veiklība un tehniski radošā domāšana. Vakarpusē bija iespēja iepazīties ar vienaudžiem no visiem Latvijas novadiem, kā arī Lietuvas un Igaunijas, lai kopā noskatītos zinātnes šovu, palaistu gaisa zondi, patērzētu pie ugunskura un padejotu diskotēkā.
Zaļās klases konkurss ir lieliska iespēja sasaistīt skolā apgūto teorētisko materiālu ar praksi, iegūt jaunas zināšanas un prasmes. Kaut arī konkursā piedalījāmies pirmo reizi, ieguvām titulu “Zaļā klase 2016”, 2.vietu izcīnīja Gaigalavas pamatskolas komanda, bet 3.vietu – Pastendes pamatskola.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 12.vidusskolas
skolotājas Iveta Meškovska,
Irēna Puncule