Latvijas studentu mācības Lielbritānijā

07.06.2016.

Baltic Council for International Education informē, ka, neskatoties uz nesen Lielbritānijā notikušā referenduma rezultātiem, kuros lielākā daļa britu nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības, mācību maksa britu universitātēs un finansējuma pieejamība studentiem nemainās.—–
Saskaņā ar oficiālu informāciju, ko sagatavojusi britu kredītiestāde Student Loands Company (SLC), tiem ES pilsoņiem, kuri jau mācās britu universitātēs vai grasās uzsākt mācības šī gada septembrī, ir iespējams saņemt kredītu no SLC pēc līdzšinējiem nosacījumiem līdz pat savas mācību programmas noslēgumam. Līdz ar to studentiem kredīts jāsāk atmaksāt tikai pēc tam, kad universitāte jau ir absolvēta, un studenta ienākumi sasniedz vismaz 21000 GBP gadā. No summas, kas pārsniedz 21000 GBP, tiek maksāti 9% gadā.
Sākot ar šo mācību gadu finansēšanas iespējas pieejamas arī klātienes un neklātienes maģistra līmeņa programmām Lielbritānijas universitātēs. Kredīts apmērā līdz 10000 GBP būs pieejams Eiropas Savienības pilsoņiem līdz 60 gadu vecumam. Arī uz šo kredītu attiecas nosacījums, ka atmaksāt tas jāsāk tikai brīdī, kad gada ienākumu līmenis sasniedz 21000 GBP gadā (attiecīgi – 1750 GBP mēnesī jeb 404 GBP nedēļā). Piemēram, ja britu universitātes absolventa alga ir 30000 GBP gadā pirms nodokļu nomaksas, gadā būs jāatmaksā 6% no summas, kas pārsniedz 21000 GBP – attiecīgi 6% no 9000 GBP, kas ir 540 GBP. Summa tiek sadalīta uz visu gadu, līdz ar to katru mēnesi ir jāatmaksā tikai 45 mārciņas.
Neskatoties uz Lielbritānijas lēmumu izstāties no Eiropas Savienības, šīs valsts vēl joprojām ir viens no iecienītākajiem Latvijas studentu galamērķiem. Katru gadu apmēram 1500 studentu uzsāk mācības britu universitāšu bakalauru programmās.
Baltic Council for International Education (Baltijas Starptautiskās Izglītības Padome) ir specializēta aģentūra, kas konsultē visus interesentus par jautājumiem, kas saistīti ar mācībām ārzemēs. BCIE ir arī starptautisko angļu valodas eksāmenu centrs (IELTS, Cambridge English, APTIS, ACCA, Open University, University of London External Exams un citi), oficiāls britu universitāšu centralizētās pieteikumu sistēmas UCAS centrs Latvijā un Baltijā lielākās starptautiskās izglītības izstādes “Days of International Education” rīkotājs.

Papildu informācija:
Ilze Folkmane
Baltic Council for International Education vecākā izglītības konsultante
t. 67317627
Rīga, Ģertrūdes iela 33/35
ilze.folkmane@balticcouncil.org
www.balticcouncil.org