Lielbritānijas vēstniecības vadītāja Tima Kolija tikšanās Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē

22.08.2016.

Š.g. 22.augustā Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē (DPIP) viesojās Lielbritānijas vēstniecības vadītājs Tims Kolijs (Tim Colley), lai apspriestu turpmākās sadarbības virzienus skolēnu un pieaugušo izglītības jomā.—–
Lielbritānijas vēstniecības vadītāju T.Koliju interesēja, kā strādā skolas, kurās izglītības programmas ir tikai latviešu valodā, kā tās, kurās realizē mazākumtautību programmas, uzsverot, ka svarīgi, lai Latvijā labi justos gan jaunieši no krieviski runājošām ģimenēm, gan latvieši. Ieskicējot situāciju Lielbritānijā, T.Kolijs pastāstīja, ka britus uztrauc tādi jautājumi kā veselības aprūpe, dzīvesvietas pieejamība, vienotas iespējas visiem. Vēstniecības vadītāju interesēja, kāda ir Daugavpils jauniešu piederības sajūta.
DPIP vadītāja Marina Isupova raksturoja pilsētas jauniešus kā Eiropas laika paaudzi ar citu pasaules uztveri, līdz ar to, saņemot labu izglītību, viņi atrod savu vietu, nejūtas piesaistīti kādai noteiktai pilsētai, novadam, valstij. Profesijas, ko izvēlas apgūt jaunieši, ļauj strādāt starptautiskās kompānijās, strādāt attālināti, savukārt vecākā paaudze ir mazāk fleksibla.
DPIP izglītības metodiķe bilingvālās izglītības jautājumos Silvija Mickeviča uzsvēra, ka mūsu pilsētas jauniešiem ir radītas iespējas apgūt daudzveidīgas prasmes, tostarp valodas, un valoda ir tā joma, kurā mūsu skolotāji cenšas sniegt mūsdienīgāko izglītību. Turklāt neatkarīgi no dzimtās valodas, izglītībā visiem ir vienādas iespējas.
Angļu valodas skolotāju metodiskās apvienības vadītāja Ilona Ustinova pastāstīja par pilsētas skolu iesaistīšanos un darbošanos CLIL projektā, kas sniedz skolēniem iespēju angļu valodu izmantot arī mācību priekšmetu apguvē. Projektā iesaistītajiem skolotājiem ir nepieciešamas iespējas apmeklēt kursus, seminārus, lekcijas, tikšanās ar citiem priekšmeta skolotājiem, lai apspriestu aktuālus jautājumus un dalītos pieredzē. I.Ustinova atzīmēja angļu valodas skolotāju novada konferences, kuru rīkošanā atbalstu sniedz Lielbritānijas vēstniecība.
Pirmsskolas izglītības darba speciāliste Ingrīda Zeļenkova pastāstīja, ka vecāki vēlas, lai bērni jau pirmsskolas izglītības iestādē sāktu apgūt angļu valodu.
M.Isupova kā vienu no iespējamiem turpmākās sadarbības virzieniem iezīmēja valodas kursus izglītības iestāžu vadītājiem, jo iestādes aktīvi iesaistās starptautiskos projektos, kuros darba valoda ir angļu, un valodas prasmes ir ļoti nepieciešamas. Vēl viena aktualitāte ir saistīta ar nepieciešamību skolotājiem apgūt angļu valodu, jo pašvaldība saviem iedzīvotājiem finansē latviešu valodas apguves kursus, bet izglītības iestādēs parādās izglītojamie, kuru vienīgā valoda ir angļu.
Tims Kolijs atzīmēja, ka Apvienotajā Karalistē studē daudz ārvalstu studentu, tostarp no Latvijas, un viņu sagatavotības līmenis ir ļoti augsts, par ko jāpateicas Latvijas pedagogiem. Tikšanās noslēgumā Lielbritānijas vēstniecības vadītājs Tims Kolijs uzsvēra, ka ir ieinteresēts turpmākajā sadarbībā jau esošajās jomās, kā arī apliecināja gatavību sniegt atbalstu jaunām iniciatīvām.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434