Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola” aicina māksliniekus – skolas pedagogus iesniegt darbus izstādei atjaunotajā skolas ēkā

12.09.2016.

2017.gads ir “Saules skolas” jubilejas gads. Nākamgad aprit 100 gadi, kopš Daugavpils Romas katoļu biedrība „Saule” nodibināja sieviešu kursus, 90 gadi, kopš tie kļuva par Daugavpils daiļamatniecības skolu, un 25 gadi, kopš tika atjaunota mākslas vidusskola „Saules skola”.—– 
Atšķirībā no citām Latvijas mākslas skolām, kas dibinātas Latvijas brīvvalsts laikā un nepārtraukti darbojās līdz mūsdienām, visos laikos veidojot Latvijas lietišķās mākslas un dizaina izglītības pamatu, “Saules skola” tika slēgta 20.gadsimta 50.gados un līdz par Atmodas laikam par to zināja tikai “Saules skolas” bijušie audzēkņi un skolotāji. Sākoties pārmaiņām, pilsētas inteliģence aicināja atjaunot “Saules skolu” kā neatkarīgās valsts kultūrvides veidotāju Daugavpilī.
Pirms 25 gadiem, kad Latvija kļuva neatkarīga, arī Daugavpilī tika likvidēta padomju varas sistēma. Atbrīvojās vēsturiskā “Saules skolas” ēka, kur līdz tam atradās pilsētas izpildkomiteja, un Daugavpils mākslinieki aicināja to atdot mākslas izglītībai.
Notika mākslinieku akcijas, pikets pie “Saules skolas” ēkas, un 1991.gada 26.oktobrī Daugavpils pilsētas valde pieņēma lēmumu ēku Saules ielā 6/8 nodot mākslas izglītībai. Sākumā te no mākslinieku darbnīcām pārcēlās Bērnu mākslas skola, bet 1992.gadā tika pieņemts Latvijas valdības lēmums par Daugavpils Mākslas vidusskolas „Saules skolas” atjaunošanu un tā paša gada 1.septembrī skola uzsāka savu darbību.
Daugavpils mākslinieki kļuva par “Saules skolas” pedagogiem. Skolā sāka strādāt Ausma Skirmante, Valda Mežbārde, Leonīds Bauļins, Nataļja Marinoha, Romualds Gibovskis. No Rīgas pārcēlās uz Daugavpili mākslas vēsturnieks Valdis Kavacs, skolotāja un gleznotāja Silva Linarte. Tieši pateicoties pedagogu ieguldījumam, “Saules skola” mākslinieciskās izglītības līmeņa ziņā ļoti īsā laikā nostājās līdzās Rīgas, Liepājas un Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolām.
Divdesmit piecos gados skolā ir strādājuši un vēl šodien strādā daudzi izcili skolotāji – mākslinieki, par skolotājiem un pazīstamiem māksliniekiem ir kļuvuši “Saules skolas” absolventi. “Saules skola” ir kļuvusi par neatņemamu Daugavpils un Latgales kultūras dzīves daļu. Šogad tiks pabeigta vēsturiskās skolas ēkas atjaunošana. Skolas diviem stāviem pievienojas plašas telpas bēniņos, kur būs bibliotēka, izstāžu zāle – zīmētava un telpas tekstila dizaina mākslas programmai. Tādējādi šogad noslēdzas pirmais skolas pārbūves posms.
1991.gada mākslinieku akcija bija pavērsiena punkts mākslas izglītības atjaunošanai Daugavpilī. Pieminot šo notikumu, aicinām kopā veidot atjaunotās “Saules skolas” pedagogu – mākslinieku izstādi “Saules skolā”, kuru vēlamies atklāt šī notikuma 25.gadadienā – 2017.gada 26.oktobrī jaunajā skolas izstāžu telpā.
Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs jau ir atbalstījis šo ideju un “Saules skolai” nodevis eksponēšanai Kārļa Dobrāja, Ausmas Auziņas, Valdas Mēžbārdes, Oskara Jansona, Silvas Linartes darbus. Vanda Bauļina atļāvusi izstādīt Leonīda Bauļina grafisko darbu kolekciju.
“Saules skola” lūdz visus māksliniekus, kas kaut nelielu savas dzīves daļu saistījuši ar “Saules skolu”, atsaukties un līdz 15.oktobrim iesniegt darbus izstādei.
Informācija “Saules skolas” mājas lapā www.saules.lv, tālr. 26428390 (direktore Inguna Kokina), 65424576 (skolas kanceleja).

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola”
direktore
Inguna Kokina