Dzejas dienas pasākumi J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā

15.09.2016.

12.septembrī – Dzejas dienu izskaņā – J. Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā notika tikšanās ar radošo profesiju pārstāvjiem.—–
Uz sarunu par iekšējo nepieciešamību radīt un dalīties ar līdzcilvēkiem savā radīšanas priekā, emocijās, pārdomās bija uzaicināta Laura Bicāne – latgaliešu dziesminiece. 11.un 12.klases skolēniem bija iespēja ne tikai klausīties dziesmas Lauras Bicānes izpildījumā, bet arī mēģināt rast atbildi uz it kā vienkāršiem jautājumiem: “Kas ir manas vērtības? Kādus mērķus es sev izvirzu? Kā es cīnos par sevis pilnveidošanu?” Skolēniem bija interesanti uzzināt par Lauras pieredzi Eirovīzijas nacionālajā pusfinālā un darbu ierakstu studijā.
Savukārt 8. – 10.klašu skolēni piedalījās neparastā pasākumā “Mākslinieka dāvana māksliniekam”. 1965.gada septembrī Latvijā sākās Dzejas dienu tradīcija, kas bija saistīta ar Raiņa 100 gadu jubileju, līdz ar to daudzviet tika atklāti pieminekļi Rainim.
Daugavpilī tolaik jaunais tēlnieks Indulis Folkmanis saņēma pasūtījumu veidot Raiņa krūšutēlu. Pēc pasūtījuma izpildīšanas ilgus gadus viņa darbnīcā glabājās šī krūšutēla ģipša veidols. Tagad tas atradis mājvietu mūsu skolā kā mākslinieka tēlnieka Induļa Folkmaņa dāvana vārda māksliniekam Rainim. Šo sava tēva dāvanu skolai nodeva Ivo Folkmanis, kurš arī izvēlējies tēlnieka profesiju. Viņš pastāstīja par sarunām ar tēvu, no kurām varēja uzzināt par lielo aizrautību, ar kādu norisinājās darbs pie Raiņa krūšutēla izveides, kā tas tika uzstādīts pie Daugavpils Universitātes (toreiz Daugavpils Pedagoģiskais institūts).

Materiālu sagatavoja:
J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas
latviešu valodas un literatūra skolotāja
Iveta Vasitova