Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola” jaunās mācību telpas atklās ar Daugavpils mākslinieku darbu izstādi

26.10.2016.

Jaunā mācību gada sākums Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolai “Saules skola” nozīmīgs ar vairākiem notikumiem. Šajā rudenī ir pilnībā pabeigta skolas vēsturiskās ēkas renovācija un skola ieguvusi jaunas mācību telpas mansarda stāvā. Skolas diviem stāviem pievienotas plašas telpas bēniņos, kur būs bibliotēka, izstāžu zāle zīmētava un telpas tekstila dizaina mākslas programmai.—–
Šoruden ir arī kāda nozīmīga jubileja – oktobrī aprit 25 gadi, kopš skolas vēsturiskā ēka atkal kalpo mākslas izglītībai.
Latvijai atgūstot neatkarību, Daugavpils inteliģence aicināja atjaunot vēsturiskās kultūras iestādes, arī Daugavpils “Saules skolu”. Pēc 1991.gada augusta, kad Latvijā tika likvidēta padomju varas sistēma, atbrīvojās vēsturiskā skolas ēka, kur līdz tam atradās pilsētas izpildkomiteja, un aktuāls kļuva jautājums par ēkas turpmāko likteni.
Tieši pirms 25 gadiem, 1991.gada 26.oktobrī Daugavpils mākslinieki pulcējās piketā pie skolas ēkas ar aicinājumu “SAULES SKOLU MĀKSLAI!”
Daugavpils pilsētas valde pieņēma lēmumu ēku Saules ielā 6/8 nodot mākslas izglītībai. Sākumā te no mākslinieku darbnīcām Ķīmiķu mikrorajonā pārcēlās Bērnu mākslas skola, bet 1992.gadā tika pieņemts Latvijas valdības lēmums par Daugavpils Mākslas vidusskolas „Saules skola” atjaunošanu un tā paša gada 1.septembrī skola uzsāka savu darbību.
Daugavpils mākslinieki kļuva par skolas pedagogiem. Skolā sāka strādāt Ausma Skirmante, Valda Mežbārde, Leonīds Bauļins, Nataļja Marinoha, Romualds Gibovskis. No Rīgas uz Daugavpili pārcēlās mākslas vēsturnieks Valdis Kavacs, skolotāja un gleznotāja Silva Linarte. Tieši pateicoties pedagogu ieguldījumam, Daugavpils Mākslas vidusskola „Saules skola” mākslinieciskās izglītības līmeņa ziņā ļoti īsā laikā nostājās līdzās Rīgas, Liepājas un Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolām.
Divdesmit piecos gados skolā ir strādājuši un arī šodien strādā daudzi izcili skolotāji mākslinieki, par skolotājiem ir kļuvuši skolas absolventi. Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola” ir kļuvusi par neatņemamu Daugavpils un Latgales kultūras dzīves daļu.
1991.gada mākslinieku akcija bija pavērsiena punkts mākslas izglītības atjaunošanai Daugavpilī. Pieminot šo notikumu, skola aicināja visus māksliniekus, kas šajos 25 gados strādājuši skolā, veidot izstādi jaunajā skolas telpā.
Aicinājumam atsaucās Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, kas nodeva eksponēšanai Kārļa Dobrāja, Ausmas Auziņas, Valdas Mežbārdes, Oskara Jansona, Silvas Linartes un Maijas Bērziņas darbus. Vanda Bauļina atļāva izstādīt Leonīda Bauļina grafisko darbu kolekciju. Izstādē būs apskatāmi arī Romualda Gibovska, Nataļjas Marinohas, Gata Grasmaņa, Daces Abrickas, Ilonas Linartes-Ružas, Daces Pudānes, Unas Guras, Aivara Buļa, Kristīnes Jansones un citu mākslinieku darbi.
Izstādes atklāšana 28.oktobrī plkst. 14.00 Saules ielā 6/8.
Izstāde būs apskatāma līdz 2017.gada 28.februārim.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola”
direktore
Inguna Kokina