Daugavpils 3.vidusskolas pieredzes pārņemšana no līdervalstīm izglītības jomā

11.11.2016.

Pagājušajā gadā mūsu skolas komanda iesaistījās Erasmus+ projektā ar mērķi pilnveidot savas zināšanas. Mūsdienu pasaulē viss attīstās lielā ātrumā, un skolotājs ir tas cilvēks, kuram tehnoloģiju jomā jāspēj konkurēt ar saviem skolēniem. Mūsu uzdevums ir izdarīt tā, lai tehnoloģijas būtu ne tikai izklaide, bet arī ar to palīdzību varētu paaugstināt mācību procesa kvalitāti. Lai rastu problēmu risinājumu, mēs griezāmies pie tām valstīm, kuras tiek uzskatītas par līdervalstīm izglītības jomā. Viesojoties Somijā un Austrijā, projekta dalībnieki guva jaunu pieredzi metodikā, kuru veiksmīgi izmantojam Latvijā, daloties ar citu skolu kolēģiem.—–
Š.g. 4.novembrī Daugavpils 3.vidusskolu apmeklēja Rīgas 74.vidusskolas skolotāji.
Daugavpils 3.vidusskolas pedagogi dalījās pieredzē ar jaunapgūtajām metodēm. Tika vadītas atklātās stundas, kurās skolotāji demonstrēja to, kā var izmantot jaunās tehnoloģijas mācību stundu laikā. Latviešu valodas stundu (10. klase) vadīja Santa Maskaļova, pasaules vēsturi (8.klase) – Tatjana Mamonova, fiziku (8. klase) – Larisa Koroševska, dabaszinības (2. klase) – Alla Laizāne. Semināra noslēgumā sekoja stundu izvērtējums.
Projekts paredzēja arī pilnveidot zināšanas Erasmus+ projekta organizētajos kursos “Nākotnes skolas vīzijas”. Mācības notika Somijā, kas pasaules mērogā ir viena no līdervalstīm izglītības sistēmas kvalitātē. Viena no Somijas izglītības veiksmes atslēgām ir individualizēta pieeja. Apmācības notika pilsētā Joensū. Nedēļas laikā bija iespēja apmeklēt četras dažādas skolas, no kurām katrai ir sava darba specifika. Tika demonstrētas dažādas darba metodes, kas veicina izglītojamo kritisko domāšanu. Neapšaubāmi viss mācību process ir saistīts ar jaunāko tehnoloģiju izmantošanu. Mācību laikā bija iespēja dalīties pieredzē ar pārējo projekta dalībvalstu skolotājiem no Rumānijas, Portugāles, Turcijas, Vācijas. Tika iegūta jauna pieredze pedagoģijas jomā, pilnīgotas zināšanas angļu valodā, kā arī gūti jauni priekšstati par izglītības sistēmu Eiropā. Somijā notikušos kursus apmeklēja Santa Maskaļova.
Andrejs Zaičenko, apmeklējot kursus par planšetdatoru izmantošanu mācību procesā Austrijā, var sacīt, ka ikviens skolotājs var ne tikai apgūt jaunas programmas un aplikācijas, bet arī dalīties pieredzē ar kolēģiem. Nedēļas laikā kursu dalībnieki bija nodrošināti ar planšetdatoriem un atbilstošu programmatūru, lai apgūtu teoriju un uzreiz to pielietotu praksē. Mācību ietvaros tika apmeklēta “iPad skola”, kur skolēni lieto planšetdatorus kopā ar grāmatu, konspektu un pildspalvu katrā stundā. Gan skolotāju, gan skolēnu prasmju līmenis planšetdatoru lietošanā bija aptuveni vienāds, kas labi ietekmēja stundas nepārtrauktu darbību. Apmācību noslēguma pasākumā visi dalībnieki dalījās ar savu pieredzi. Daugavpils pilsētas pedagogu ikgadējā augusta konferencē, kuras tēma šogad bija “Apzinātības prakse”, Daugavpils 3.vidusskolas pedagogiem Andrejam Zaičenko un Santai Maskaļovai bija iespēja pastāstīt par savu pieredzi, iesaistoties Erasmus+ projektu programmā. Projekta laikā iegūtās prasmes un zināšanas, kā produktīvi veidot valodu stundas, lai izglītojamie sekmīgāk apgūtu valodu, tiks demonstrētas arī skolas kolēģiem metodiskās dienas ietvaros. Apmācību laikā iegūtās zināšanas tiks aprobētas mācību procesa laikā, lai pārliecinātos par jaunapgūto metožu efektivitāti. Projekta laikā un arī tagad notiek informācijas apmaiņa eTwinning platformā.
Paldies skolas administrācijai par sniegto iespēju piedalīties Erasmus+ projektā!

Daugavpils 3.vidusskolas Erasmus+ programmas projektu „Rītdienas prasmes šodien” līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.


Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 3.vidusskolas
latviešu valodas skolotāja
Santa Maskaļova