Daugavpils Vienības pamatskolas pieredzes apmaiņas brauciens uz Itāliju

28.11.2016.

Pateicoties Eiropas Savienības finansētajam “Erasmus+”KA2 stratēģiskās skolu sadarbības partnerību projektam “Izglītības problēmas: inovatīvas stratēģijas un instrumenti”/”Educational distress: innovative strategies and tools”, kurā piedalās trīs skolas no dažādām Eiropas valstīm, no 16.novembra līdz 20.novembrim Daugavpils Vienības pamatskolas direktore Edīte Zdanovska, direktores vietniece izglītības jomā Maija Baklāne un projekta koordinatore, angļu valodas skolotāja Svetlana Volosova devās piecu dienu ilgā ceļojumā uz Červijas pilsētu Itālijā.—–
Pirmajā tikšanās reizē notika iepazīšanās ar ārzemju sadarbības partneriem un arī apmācības. Pirmajā darba dienā tika apspriesti organizatoriskie jautājumi. Otrajā dienā apmeklējām sākumskolu “Deledda”, iepazināmies ar Itālijas izglītības sistēmu, kā arī tika izveidots plāns projekta darbam skolās laikā starp mobilitātēm. Lai tiktos ar mūsu projekta dalībniekiem, skolā ieradās Červijas pilsētas mērs Luka Kofari (Luca Coffari). Savā runā viņš atzīmēja projekta nozīmīgumu gan Eiropas kontekstā, gan pilsētas skolu dzīvē. Mums bija iespēja ielūkoties vairākās mācību stundās, vērot, kā stundās tiek īstenotas iekļaujošās izglītības idejas, kas nozīmīgas arī Daugavpils Vienības pamatskolas darbā. Mūs patīkami pārsteidza Itālijas skolēnu pozitīvā uzvedība, kā arī visu skolas pedagogu interese par Erasmus projektu.
Nākamajā dienā devāmies ekskursijā pa pilsētas ievērojamākajām vietām. Červijas pilsētai, kas atrodas Adrijas jūras krastā, ir sena vēsture. Pilsētas attīstību gadsimtu gaitā veicinājusi sāls ieguve. Ar interesi apmeklējām Sāls muzeju, kā suvenīru iegādājamies augstvērtīgo Červijas vārāmo sāli. Bijām arī interaktīvā izstādē par rotaļlietām un to izmantošanu bērnu audzināšanā. Pēcpusdienā apmeklējām pamatskolu “Ressi-Gervasi” un piedalījāmies Boloņas Universitātes pasniedzēju vadītajā seminārā par iekļaujošo izglītību. Ar mums strādāja pedagoģijas profesors Roberto Dainese (Roberto Dainese) un profesors psiholoģijā Džakomo Mančīni (Giacomo Mancini). Šajā seminārā guvām teorētisku pamatojumu savam projektam, izpratni par to, cik svarīgi ir iekļaut izglītības procesā katru bērnu, ievērojot bērnu individuālās īpatnības, respektējot viņu emociju pasauli un saudzējot dvēseli. Darba diena noslēdzās ar diskusiju ar Boloņas Universitātes pasniedzējiem par darbu ar bērniem ar speciālām vajadzībām.
Pēdējā ceļojuma dienā notika tikšanās ar pilsētas administrāciju, kā arī tika apspriesti nākamo braucienu laiki un noteikumi. Ļoti emocionālas bija tikšanās Červijas pilsētas Domē ar pilsētas vicemēru, kā arī pastaiga Adrijas jūras krastā kopā ar pilsētas iedzīvotājiem.
Šajā braucienā gūta pieredze un jaunas idejas sadarbības veidošanai starp projektā iesaistītajiem ārvalstu partneriem un projekta īstenošanai. Noteikti dalīsimies pieredzē savā skolā. Daudzas idejas no redzētā izmantosim, īstenojot kompetenču pieeju izglītībā, gatavojoties stundām, strādājot ar bērniem, kuriem ir grūtības mācībās.
Pateicamies Istituto Comprensivo Statale Cervia (vadītāja Mariapia Metallo) skolotāju komandai, kura bija ieguldījusi lielu darbu, lai sagatavotu dažādas aktivitātes, ekskursijas un kultūras pasākumus, lai projekta dalībnieki mājas atgrieztos ar neaizmirstamiem iespaidiem. Tāpat esam pateicīgi projekta koordinatoriem no Itālijas Lučāno Monti (Luciano Monti ) un Patrīcijai Gaudenci (Patrizia Gaudenzi ) par lielisko projekta tikšanās organizāciju un sirsnīgo uzņemšanu Červijā.
Ar prieku paziņojam, ka nākamā projekta “pietura” ir Latvija. Esam pārliecināti, ka Daugavpils Vienības pamatskolas skolēni, viņu vecāki un pedagogi aktīvi iesaistīsies projekta darbā.

Daugavpils Vienības pamatskolas “Erasmus+”KA2 stratēģiskās skolu sadarbības partnerību projektu „ Izglītības problēmas: inovatīvas stratēģijas un instrumenti” līdzfinansē Eiropas Savienība.
Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā: www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Vienības pamatskolas
angļu valodas skolotāja un
projekta koordinatore
Svetlana Volosova
t.65420449