Konkursa “Pedagogam draudzīgākā izglītības iestāde” Daugavpils pilsētas laureāti un uzvarētāji

24.11.2016.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) jau ceturto gadu pirms Skolotāju dienas aicina izglītības iestāžu vadītājus piedalīties konkursā “Pedagogam draudzīgākā izglītības iestāde”, lai novērtētu savas iestādes pedagogu darba vidi un iegūtu arodbiedrības atzītu statusu “Pedagogam draudzīgākā izglītības iestāde 2016”.—–
Konkursa mērķis ir veidot darba devēju lielāku izpratni par cienīgiem darba apstākļiem pedagogiem un veicināt darba vides pilnveidi, lai tā kvalitatīvi nodrošinātu pedagogu profesionālo darbību un apmierinātu sabiedrības vajadzības pēc kvalitatīvas izglītības.
Par pedagogiem draudzīgu var uzskatīt izglītības iestādi, kurā izveidota droša un sakārtota sociālā vide – savstarpējās attiecības, saskarsme, atbalsts, sadarbība, kontrole, stresa un vardarbības novēršana; fiziskā vide – lietas, telpas, darbavieta, aprīkojums, drošība, funkcionalitāte, atalgojums; kā arī informatīvā vide – simboli, nozīmes, informācija, reputācija.
Lai sasniegtu cienīgus darba apstākļus, nepieciešams sociālais dialogs, tādēļ LIZDA aicina konkursā piedalīties tos darba devējus, kuru iestādēs izveidotas arodorganizācijas un vismaz 70% darbinieku ir LIZDA biedri, jo arodbiedrība ir viens no sociālās stabilitātes nodrošinātājiem.
Kopumā konkursam tika saņemti 26 pieteikumi no dažādām Latvijas izglītības iestādēm, taču septiņas izglītības iestādes neizpildīja obligāto nosacījumu – vismaz 70% darbinieku ir arodbiedrības biedri. Šogad no mūsu pilsētas konkursā piedalījās Daugavpils 10.vidusskola un Daugavpils pilsētas 4.speciālā pirmsskolas izglītības iestāde. Š.g. 24.oktobrī šīs izglītības iestādes apmeklēja LIZDA izveidotās žūrijas pārstāves – juriskonsulte Brigita Fricsone un eksperte Irina Avdejeva. Katrā no iestādēm notika saruna par izglītības iestādēs paveikto un to, kas vēl noteikti jāizdara. Konkursa uzvarētāji tika svinīgi paziņoti un apbalvoti š.g. 23.novembrī LIZDA rīkotajā konferencē “Paaugstināsim profesijas prestižu – uzticoties, cienot un novērtējot pedagogu darba nozīmīgumu”. Bija apbalvotas deviņas izglītības iestādes. Konkursa uzvarētāji ieguva unikāla dizaina apliecinājumu un arodbiedrības atzītu statusu “Pedagogam draudzīgākā izglītības iestāde 2016”. No Daugavpils pilsētas šādu apliecinājumu un naudas balvu 300 eiro apmērā ieguva Daugavpils pilsētas 4.speciālā pirmsskolas izglītības iestāde. Daugavpils 10.vidusskolai tika pasniegts Atzinības raksts un naudas balva 100 eiro apmērā.
Paldies Daugavpils pilsētas 4.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes vadītājai Jekaterīnai Jankovskai un arodbiedrības priekšsēdētājai Innai Zosiņecai un Daugavpils 10.vidusskolas direktorei Valijai Salnai un arodbiedrības priekšsēdētājai Natālijai Mihailovai par sadarbību ar LIZDA!

Informāciju sagatavoja:
LIZDA Daugavpils pilsētas AO priekšsēdētāja
Svetlana Orlova