Patriotu nedēļa “Jāņtārpiņā”

21.11.2016.

Novembris mums visiem ir īpašs mēnesis. Neskatoties uz to, ka rudens ir atnesis tumšu un vēsu laiku, Daugavpils pilsētas 14.pirmsskolas izglītības iestādē “Jāņtārpiņš” tas ir īpaši gaišs un silts. Šajā mēnesī mūsu sirdīs iedegas patriotisma dzirksteles, kas aizdedz cieņas un mīlestības liesmu pret savu valsti, dzimto pilsētu un liek aizdomāties par savu pilsoņa lomu, saviem pienākumiem. Patriotismu nevar ne izmērīt, ne nosvērt, to var tikai izpaust caur attieksmi un labiem darbiem pret savu valsti, tēvzemi.—– 
Aicinām ielūkoties “Jāņtārpiņa” labo darbu vācelītē!
Pagājušo nedēļu mēs iesākām ar to, ka ikviens no mums piesprauda pie krūtīm sarkanbaltsarkano lentīti, lai apliecinātu – es esmu piederīgs savai valstij, zemei, kopienai. Šī mazā lentīte slēpa sevī varenu spēku, jo bija radīta cildena svētku sajūta, kas bija ar mums bērnudārza telpās no Lāčplēša dienas līdz Latvijas dzimšanas dienai.
Mēs rotājām ne tikai sevi, bet arī mūsu mīļo namiņu “Jāņtārpiņu”. Bērnudārza pagalmu greznoja latvju rakstu virtenes, kas, rudens vējā šūpotas, mums vēstīja: “Svētki nāk! Svētki klāt!”. Latvijas dārgumi – laukakmeņi, tērpti sarkanbaltos kreklos, veidoja Latvijas karoga tēlu. Bērnudārza telpās mūs sagaidīja auseklīši un “ozols” ar kuplu lapotni. Šajā lapotnē varēja izlasīt visu mūsu mazo un lielo “jāņtārpiņu” novēlējumus Latvijai.
Valsts svētku noskaņās bērni iepazinās ar valsts simboliku, tradīcijām, ieražām. Spēlēja tautas rotaļas, dziedāja tautasdziesmas, lasīja un klausījās pasakas, iepazinās ar ticējumiem, minēja mīklas, pētīja tautas cimdu rakstus, veidoja dažādus darbiņus no māla un vilnas diegiem.
Lielākie “jāņtārpiņi” piedalījās dažādās viktorīnās un didaktiskajās spēlēs, tuvāk iepazīstot Latviju, kā arī izveidoja izstādi “Ar ko lepojas Latvija?”, minot tajā Latgales keramiku, “Latvijas maiznieks” un “ Lāču” izstrādājumus, “Laimas” konfektes, “Staburadzes” našķus, “Stenders” fabrikas produkciju, “Dzintars” un “Madara” kosmētiku, “Grindex” vitamīnus, Dziesmu un deju svētkus, izcilos Latvijas mūziķus, kā arī rakstainos vecmammas rokdarbus.
Iestādes telpās valdīja pieklusināta rosība. Grupās bija izveidotas daudzveidīgas izstādes: “Mana dāvana Latvijai”, “Latvijas nacionālie ēdieni”, “Nacionālie ornamenti no akmentiņiem”, “Latvijas pūra lāde” un citas. Ielūkosimies, kādi notikumi slēpās aiz grupiņu durvīm! Tur bērni veica neaizmirstamu ceļojumu pa Latvijas pilsētām, izgatavoja lellēm tautastērpus, izrotāja Latvijas karti, piedalījās latviešu tautasdziesmu pēcpusdienā, “ieauda” Latvijas villainē savus vissirsnīgākos novēlējumus.
Arī pašiem lielākajiem “jāņtārpiņiem” – iestādes darbiniekiem – bija patīkams pārsteigums. Pie mums viesojās Daugavpils Universitātes pasniedzēja E.Drelinga, kas par godu valsts svētkiem lasīja interesantu un izglītojošu kursu par patriotisko audzināšanu. Šajā tikšanās reizē mēs guvām zelta atziņu: “Radi laimi ap sevi, būsi pats laimīgs, un visi kļūs laimīgi!”
Un tad pienāca pats nozīmīgākais pasākums – Latvijas dzimšanas dienai veltīts svinīgs kopības brīdis, kurš iesākās ar Latvijas valsts himnu, stiprinot piederības sajūtu un lepnumu par savu zemi. Izskanēja latviešu dziesmas, tika izdejotas latviešu tautas dejas un izskandināti sirsnīgi vēlējumi Latvijai.
Daudz laimes dzimšanas dienā, mīļā Latvija!

Mums ticis viszilākais ezers,
Un rudākais rudzu lauks.
Visbaltākā bērzu birze,
Vismelnākais rupjmaizes klaips.
Un tieši Latvijai ticis
Vissvētākais debesu jums,
Jo savu visskaistāko zemi
Dievs ir atdevis mums.
/L.Vāczemnieks/

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
14.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītāja Anna Rostova,
pirmsskolas izglītības skolotājas
Elīna Škutāne un
Valentīna Solovjova