Daugavpils pilsētas 20.pirmsskolas izglītības iestādes aktivitātes

05.12.2016.

Ir pagājis rudens, kurš 20.pirmsskolas izglītības iestādē bija bagāts ar daudzveidīgām aktivitātēm.—–
Iestāde iesaistījās UNESCO ASP aktivitātē 8.septembrī – Starptautiskajā rakstpratības dienā. Sagatavošanas grupas bērni iepazinās ar rakstpratības pirmsākumiem un informācijas nodošanas veidiem, dažādu tautu rakstu zīmēm, seno papīru, rakstāmpiederumiem, Mēģināja atšifrēt simbolu vēstījumu un demonstrēja savu lasītprasmi. Jau otro gadu mūsu iestāde atbalstīja Eiropas mēroga kampaņu – Eiropas sporta nedēļu, kuras mērķis ir rosināt cilvēkus sportot un būt fiziski aktīviem visu gadu. Sporta nedēļas aktivitātes notika no 19.līdz 23.septembrim, un tajās aicinājām piedalīties arī bērnu vecākus, kā arī mudinājām ievērot veselīgu dzīvesveidu savās ģimenēs. Piedalījāmies Starptautisko JCI iniciatīvu “Peace Is Possible” projektā “Dūju aleja”, kuras mērķis bija pievērst uzmanību miera nozīmei uz mūsu planētas, jo bērniem ir tiesības dzīvot drošā un mierīgā sabiedrībā. Vecāko un sagatavošanas grupu bērni izveidoja 100 dūjas, kuras Starptautiskajā miera dienā – 21.septembrī – Daugavpils Olimpiskajā centrā kopā ar citu iestāžu dūjām veidoja Dūju aleju. Projekta organizatori dāvināja bērniem zīmuļus un cepumus. Miķeļdiena ir rudens saulgriežu un ražas svētki, kas tiek svinēti mūsu iestādē katru gadu ar jautrām rotaļām, dejām, dziedāšanu, mīklu minēšanu un Miķeļdienas tirgu, kurā bērni pārdod pašmāju augļus, mājās gatavotus gardumus un paštaisītus suvenīrus. Grupas un āra zālienus rotāja no dārzeņiem un augļiem darināti cilvēciņi, transporta līdzekļi un citi veidojumi.
No 17.oktobra līdz 20.oktobrim notika Starptautiskajai Roku mazgāšanas dienai veltītas aktivitātes. Iestādes pirmsskolu un skolu māsa kopā ar izdomātu tēlu Ilzi vadīja aktivitātes 3 – 6 gadus vecu bērnu grupās, rotaļu veidā mācot, kāpēc un kā pareizi ievērot roku higiēnu.
Vecāko un sagatavošanas grupu bērni piedalījās AS ”Drogas” izsludinātajā krāsojamo lapu konkursā. 19.oktobrī pie mums viesojās Slimību profilakses un kontroles centra un Veselības ministrijas organizētās kampaņas “Man ir tīri zobi” lektore, kura iepazīstināja vecāko un sagatavošanas grupu bērnus ar zobu higiēnas nepieciešamību, parādīja, kā pareizi tīrīt zobus, kādu zobu birsti un zobu pastu vajag lietot, demonstrēja kampaņas “Man ir tīri zobi” ietvaros izstrādāto multfilmu, kura izglīto un mudina bērnus rūpēties par savas mutes veselību. Pasākuma noslēgumā katrs bērns saņēma kampaņas “Man ir tīri zobi” sarūpēto grāmatu, krāsojamo burtnīcu “Zobgraužu uzveicējs” un uzlīmi, bet pedagogi saņēma metodisko materiālu par bērnu mutes dobuma un zobu veselību. No 19.oktobra līdz 28.oktobrim mūsu iestādē notika grupu “Rudens svētki”, kurus apmeklēja izglītojamo vecāki.
Novembris ir patriotisma audzināšanas mēnesis, kurā mūsu iestāde aktīvi iesaista vecākus. 3.novembrī mūsu iestāde piedalījās Rudens talkā, sakopjot savas iestādes teritoriju. No 10.novembra līdz 15.novembrim notika Lāčplēša dienai veltīti sporta svētki ar tēviem, kā arī vecāki iesaistījās latvju rakstu jostu veidošanā. 14.novembrī bērnus pārsteidza un sajūsmināja Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes suņu paraugdemonstrējumi. 17. novembrī iestādē notika Latvijas Republikas proklamēšanas 98.gadadienai veltīti pasākumi. 23.novembrī Ceriņu bibliotēkā notika tematisks pasākums “Latvijas dārgumu lādīte”, kuru apmeklēja vecāko un sagatavošanas grupu bērni. Pasākuma dalībnieki no ozollapām karoga krāsā izveidoja Latvijas spēka simbolu – krāšņu ozolkoku. Bibliotekāre iepazīstināja bērnus ar latviešu autoru dzejoļu grāmatu “Iesim pasaulē”, uz kuras pamata tika veidota pasākuma prezentācija. Pasākuma dalībnieki kopā ar bibliotekāri lasīja U.Ausekļa un J.Baltvilka dzejoļus par Latviju, meklēja atskaņas, atdarināja skaņas un kustības. Bērni noskaitīja dzejoļus par Latviju, kurus iepriekš bija iemācījušies. Lasot U.Ausekļa dzejoli “Trikāta kā cīruļi trinkšķina”, bērni ar interesi klausījās putnu balsis. Pasākuma izskaņā bērni labprāt noskatījās leļļu izrādi pēc M.Stārastes pasaku motīviem. No 21.novembra līdz 30.novembrim notika UNESCO ASP Starptautiskās tolerances dienai veltītas tematiskās nodarbības, kuru mērķis bija nostiprināt uzvedības un morāles normas, kas ir raksturīgas cilvēku sabiedrībai, kura veido apkārt esošu vidi.
Lai varētu sekmīgi bērniem mācīt ilgtspējīgās attīstības principus, uzsākām dalību makulatūras un izlietoto bateriju vākšanas konkursos “Tīrai Latvijai”, iesaistot bērnu vecākus un iestādes darbiniekus.

Ieskats aktivitātēs RudensAktivitates2016.pdf

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
20.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītāja vietniece
Daina Vilmane
tālr.65443503