Tikšanās ar Gundegu Repši

08.12.2016.

Š.g. 5.decembrī Latgales Centrālajā bibliotēkā notika tikšanās ar rakstnieci Gundegu Repši, uz kuru bija ieradušies arī Daugavpils Centra vidusskolas 11.a un 12.a klases skolēni.—–
G.Repše ir projekta “Mēs. Latvija, XX gadsimts” autore un iniciatore. Projekts iecerēts kā romānu sērija par Latvijas vēsturi 20.gadsimtā un top īstenots Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas ,,Nacionālā identitāte” ietvaros. Iznākuši jau seši romāni, vēl septiņus iecerēts izdot līdz Latvijas simtgadei. Gundegas Repšes romāns “Bogene” ir jaunākais šīs sērijas daiļdarbs, kurā vēstīts par 1940.-1941.gada jeb Baigā gada notikumiem, tāpēc rakstniece daudz runāja tieši par šo daiļdarbu. “Tas ir laiks, kurā mīlestība kļūst neiespējama, sagrūst sapņi un nākotnes ieceres, cilvēkus gaida sāpju ceļš uz Sibīriju,” par romānu stāsta G.Repše. Daudzi notikumi daiļdarbā balstīti uz autores mātes stāstiem un atmiņām, jo arī viņa 23 gadu vecumā, trīs mēnešus pēc kāzām, tikusi izsūtīta uz Sibīriju. Analizējot vēsturisko situāciju, G.Repše atzīst, ka “tautas sašķeltība, sīkumaina rēķinu kārtošanu, atriebība, vēlme pielīst un izkalpoties” noved pie smagām traģēdijām.
Sarunas noslēgumā G.Repše atbildēja uz klausītāju jautājumiem par viņas radošo darbību un aicināja iepazīties ar romānu sērijas grāmatām, kā arī novēlēja skolēniem būt vērīgiem, ieinteresētiem un dažkārt arī kritiskiem lasītājiem.

Informāciju apkopoja:
Daugavpils Centra vidusskolas
skolotāja
Dace Aizpuriete