Zinātniski pētniecisko darbu konference Daugavpils 10.vidusskolā

10.02.2017.

Gatavojot vidusskolēnus nākamajam izglītības posmam – augstākajai izglītībai, skola sniedz ne tikai zināšanas mācību priekšmetos, bet arī attīsta augstskolai tik nepieciešamās zinātniski pētnieciskās darbības iemaņas. Tieši tāpēc katru gadu Daugavpils 10.vidusskolas 11.klašu skolēni raksta zinātniski pētnieciskos darbus (ZPD).—– 
Š.g. 6.februārī skolā notika zinātniski pētniecisko darbu aizstāvēšanas konference. 11.klašu skolēni prezentēja savus pētnieciskos darbus, 12.klašu skolēni bija recenzenti, 10.klašu skolēni sadalījās pa interešu grupām, klausījās, vērtēja, guva pieredzi ZPD rakstīšanā un recenzēšanā.
9 sekcijās ritēja spraigs un interesants darbs. Ķīmijas sekcijā tika runāts par dzeramā ūdens kvalitāti Daugavpils pilsētas ūdenstilpnēs, par dabiskajām krāsvielām un krāsošanas metodēm, par C vitamīna daudzumu augļos un dārzeņos.
Bioloģijas sekcijā 10.klašu skolēniem interesants likās pētījums par pārtikas produktiem, kuri izraisa onkoloģiskas saslimšanas, starp tiem tika nosaukti arī pusaudžu vidū iemīļotie čipsi, popkorns u.c. produkti.
Fizikas un informātikas sekcijā tika risinātas nopietnas problēmas – meklētas alternatīvās enerģijas iespējas, piemēram, kā izmantot saules enerģiju Daugavpils 10.vidusskolas apgādei ar enerģiju – tas ir mīts vai realitāte; kas tas par spēku, kas liek lidmašīnām pacelties un noturēties gaisā.
Vēsturē un sociālajās zinībās tika pētīta Daugavpils ģerboņa vēsture, tika diskutēts, vai un cik daudz filma var tikt izmantota kā vēsturisks avots.
Psiholoģijas un ekonomikas sekcijā tika spriests par lietotu apģērbu (Second Hand) veikaliem Daugavpilī un to ekonomisko izdevīgumu; par agresijas izpausmēm pusaudžu vecumā; par aromterapijas ietekmi uz cilvēka psihoemocionālo stāvokli.
Angļu valodas sekcijā tika doti ieteikumi, ar kādām metodēm var uzlabot angļu valodas zināšanas, runāts par atšķirībām Lielbritānijas un Kanādas angļu valodā; skolēni ieskatījās arī Dž.Orvela un S.Moema daiļradē.
Literatūras sekcijā tika runāts par Pelnrušķītes sižeta transformāciju mūsdienu sieviešu romānos, par Dinas Rubinas darbiem; par dzejnieces Māras Zālītes pirmā romāna galvenās varones Lauras piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem Latvijā pēc atgriešanās no Sibīrijas 20.gs. 50.-60.gados; par M.Bērziņa romāna galveno varoni Matīsu Birkenu, kuru vēstures virpulis ierauj savās dzirnavās. Ar lielu interesi 10.klašu skolēni ieklausījās pētījumā par skaisto un neglīto latviešu un krievu frazeoloģismos, par krievu sakāmvārdu transformāciju.
Sporta sekcijā tika secināts, ka visu vecumu cilvēkiem, īpaši jauniešiem, nepieciešams nodarboties ar sportu.
Kopumā 9 sekcijās tika prezentēti 37 skolēnu izstrādātie pētījumi. Konferences rezultātā tika apkopota un sistematizēta katra vidusskolēna, konferences dalībnieka, pieredze ZPD rakstīšanā, aizstāvēšanā, recenzēšanā. Seši darbi tika izvirzīti uz Latgales zinātniski pētniecisko darbu konferenci.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 10.vidusskolas
direktora vietniece izglītības jomā
Marija Goģe