Arodbiedrības pirmorganizāciju priekšsēdētāji pilnveido savas prasmes

17.03.2017.

XXI gadsimtu raksturo ātrums ne tikai darbā, sadzīvē, bet arī apgūstamās informācijas uztverē un apguvē. Kā pedagogam paspēt pilnveidot zināšanas savā profesionālajā jomā, uzzināt politiskos un likumdošanas jaunumus? Kā šajā milzīgajā informācijas plūsmā pamanīt pašu nepieciešamāko?—–
Mūsu dzīvi regulē likumdošana. Likumi tiek grozīti, mainīti, izstrādāti jauni, un ne vienmēr cilvēks var izsekot šīm pārmaiņām. Tāpēc bieži tikai savas nezināšanas dēļ cilvēks neizmanto to, kas viņam pēc likuma ir paredzēts gan ārstējoties, gan maksājot nodokļus, gan jautājumos, kas skar darba attiecības. Mūsdienu pedagogs ne tikai izglīto skolēnus, bet sniedz informāciju arī viņu vecākiem, kuri uzdod visdažādākos jautājumus. Tas nozīmē, ka pedagogam ir jābūt kompetentam ne tikai profesionāli, bet arī dažādās likumdošanas sfērās. Lai gūtu atbildes uz šiem jautājumiem, pedagogs bieži vēršas pie savas arodbiedrības pirmorganizācijas priekšsēdētāja.
Katru pirmorganizāciju vada priekšsēdētājs. Tas ir cilvēks, pie kura nāk, lai dalītos gan priekos, gan bēdās, taujā pēc padoma vai grib konsultēties kādā jautājumā. Priekšsēdētājs arī informē biedrus par viņu iespējām un tiesībām.
Lai sadarbotos ar izglītības iestāžu administrāciju, lai informētu biedrus un sniegtu palīdzību, priekšsēdētājam pašam ir daudz jālasa, jāinteresējas par jaunumiem un jāizglītojas.
2016.gadā Daugavpils pilsētas pirmorganizāciju priekšsēdētājiem bija organizēts seminārs „Kas jāzina par koplīgumu”, kuru vadīja LIZDA biroja darbinieki – LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga un juriskonsulte Brigita Fricsone. Pedagogu augusta konferencē piedalījās LIZDA priekšsēdētājas vietniece Ilze Priževoite, viņa izstāstīja par LIZDA paveikto un ieplānoto (ar LIZDA darbību 2016.gadā var iepazīties mājaslapā www.lizda.lv).
Arī šogad priekšsēdētājiem bija iespēja izglītoties un paplašināt redzesloku. 14.martā sadarbībā ar psiholoģijas maģistri, Latvijas Profesionālo Psihologu asociācijas biedri Anastasiju Petrovsku (kursu vadītāja) bija organizēti A līmeņa tālākizglītības kursi „Sekmīga komunikācija saskarsmē: pārliecināšana un ietekmēšana”. Kursu laikā dalībniekiem ar vingrinājumu palīdzību bija iespēja attīstīt un pilnveidot lietišķās komunikācijas iemaņas, paaugstināt mijiedarbības efektivitāti un pilnveidot savstarpējās kontaktēšanās iemaņas. Ļoti nozīmīgi ikvienam, kas strādā ar bērnu, ir mācīties, kā pārvarēt stresu un saglabāt emocionālo līdzsvaru darba laikā, kā mācīties atbrīvoties no uzkrātā stresa pēc darba.
Zināšanas, ko priekšsēdētāji guva šajā dienā, noteikti palīdzēs viņiem turpmāk gan kā pedagogiem, gan kā arodbiedrības pirmorganizācijas priekšsēdētājiem.
Paldies lektorei par profesionāli novadītajām nodarbībām, paldies izglītības iestāžu direktoriem un vadītājiem, kuri atbalstīja pirmorganizāciju priekšsēdētāju dalību kursos!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
AO priekšsēdētāja
Svetlana Orlova